Blogi

Puhu mulle

Blogi

Sosiaalinen media sekä uudet vuorovaikutustavat ja -kanavat mahdollistavat viestimisen myös työyhteisössä uudella tavalla, mutta tekeekö virtuaalinen viestintä työyhteisön autuaaksi?

Työpaikkojen omat verkon yli ja mobiilisti toimivat vuorovaikutuskanavat alkavat olla tätä päivää useimmilla työpaikoilla – on Yammeria, Skypeä, vuorovaikutteista intraa, WhatsAppia, Slackia jne. On hienoa nähdä, miten erilaiset organisaatiot ovat ratkaisseet viestimisen haasteen nykypäivänä, kun työntekijät ovat yhä kiireisempiä ja työ liikkuvampaa kuin koskaan. Hienoa on myös huomata, että erilaisten työntekijöiden tarpeisiin on haluttu vastata ja tarjota näille ominaisia tapoja olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa.

Viestijänä ja ikuisena somen puolestapuhujana uudet viestintäkanavat ovat mielestäni aina ehdottomasti mahdollisuus uhkan sijaan, mutta en voi olla pohtimatta, mitä tämä kaikki verkossa tapahtuva verkottuminen meille työyhteisöviestijöinä mahtaa tehdä. Tai oikeammin, mitä kasvokkain tapahtuvalle vuorovaikutuksellemme tapahtuu, jos työpaikoilla kaikki viestintä tuutataan verkkoon?

Edelleenkin kasvokkain tapahtuva viestintä on yksi vaikuttavimmista tavoista saada oma sanoma vastaanottajalle läpi. Toki some mahdollistaa viestien laajamittaisen jakamisen ja levittämisen, mutta samaa henkilökohtaisuutta siinä ei luonnollisesti aina voi olla kuten kasvokkain tapahtuvassa viestimisessä.

Pelkoni onkin, että yksinkertaisesti unohdamme työpaikoilla toisillemme puhumisen, koska tarjolla on niin moninaisia muita tapoja viestiä – etenkin kun johto ja työyhteisö niiden käyttöön vahvasti vielä kannustaa. Muistetaanko kaiken virtuaalisen viestimisen hypen keskellä, että ihan vaan puhuminenkin usein riittää? Kaikkeen kommunikaatioon ei tarvita powerpointeja ja esityksiä, saati linkkejä ja twiittejä – niiden taakse on ehkä liiankin helppo piiloutua ja unohtaa, miten olla aidosti läsnä ja keskustella.

Mitä te tuumitte ­– mykistääkö virtuaalinen viestintä työyhteisöt vai päinvastoin?

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina