Työllisyysnäkymät

Positiivisimmat suunnitelmat mara-alalla

9.12.2014 klo 9:01

Manpowerin työmarkkinabarometri toteutettiin jälleen Suomessa ja 624 suomalaiselta työnantajalta kysyttiin, miten he arvioivat työntekijöiden määrän kehittyvän seuraavan kolmen kuukauden aikana verrattuna aiempaan kolmeen kuukauteen. Tuloksista saadaan työllistämisaikeiden indikaattori, joka on laskettu vähentämällä työntekijöiden kasvua suunnittelevien työnantajien osuudesta työntekijöiden vähennystä suunnittelevien työnantajien osuus.

Suomalaiset työnantajat ilmoittavat verkkaisia rekrytointinäkymiä vuoden 2015 ensimmäisen kolmen kuukauden ajalle. Suomen työmarkkinoita kuvaava työllistämisaikeiden indikaattori on tammi-maaliskuun välisellä ajanjaksolla -8 %. Loka-joulukuun väliseen aikaan verrattuna rekrytointinäkymät heikentyivät 7 prosenttiyksiköllä ja edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 2 prosenttiyksikköä.

Työnantajat odottavat henkilöstömäärien laskevan seuraavien kolmen kuukauden aikana kaikkialla Suomessa. Heikoimmat näkymät ovat Pohjois-Suomessa, jossa työllistämisaikeiden indikaattori näyttää -21 %. Toiseksi heikoimmat näkymät ovat Länsi-Suomessa (-19 %), jossa työnantajien odotukset putosivat jyrkästi 23 prosenttiyksikköä verrattuna edelliseen vuosineljännekseen. Etelä-Suomessa näkymät näyttävät alueista parhaimmilta indikaattorin ollessa kuitenkin negatiivisen puolella (-1 %). Itä-Suomi, jossa indikaattori näyttää -2 %, on ainoa alue, jossa näkymät ovat nousseet verrattuna edelliseen vuosineljännekseen. Nousua oli 5 prosenttiyksikköä. Itä-Suomen ennuste on parantunut myös verrattuna vuoden 2014 tammi-maaliskuuhun, + 16 prosenttiyksikköä. Nousua on myös ollut Pohjois-Suomessa 4 prosenttiyksikköä verrattuna edellisen vuoden samaan ajankohtaan.

Työnantajat ennustavat vähentävänsä työvoiman palkkaamista seuraavan kolmen kuukauden aikana tutkituista kymmenestä toimialasta viidellä. Heikoimmat työllistämisnäkymät ovat kuljetus-, varastointi-, informaatio- ja viestintäaloilla. Positiiviset työllistämisnäkymät löytyvät majoitus- ja ravitsemistoiminnasta (+ 3 %) sekä rahoitus ja vakuutus-, kiinteistö- ja liike-elämän palvelut –aloilta (+ 1%).

Lue tarkemmat tulokset ja kehitys verrattuna aiempaan Manpowerin työmarkkinabarometrin raportista>>

Lähde: Manpower työmarkkinabarometri Suomi Q1/2015

image