Blogi

Pokka pitää – vai pitääkö?

Toisilla on enemmän pokkaa kuin toisilla. Ja toisinaan se aiheuttaa hankalia tilanteita rekrytoinnissa.

Terve itsetunto ja oman osaamisen arvostaminen on tärkeää niin työnhaussa kuin työelämässä muutenkin, mutta liika on liikaa myös tässä asiassa. Mitä, jos työnhakija pokkana liioittelee osaamisensa ja jopa tahallisesti antaa itsestään ruusuisemman kuvan kuin ehkä olisi syytä? Mitä sitten kun totuus viimein paljastuu työnantajalle ja edessä on ikävimmillään työsopimuksen purkaminen koeajalla?

Mitä et selvittänyt taustoja, toteaa tähän joku. Totta, mutta aina sekään ei riitä, vaikka kuinka olisi tarkka. Tämän päivän erikoistuneissa asiantuntijatehtävissä haasteeksi saattaa muodostua se tosiasia, ettei rekrytoiva henkilö itse täysin ymmärrä työtä, johon on uutta henkilöä palkkaamassa. Tässä totta kai kannattaa turvautua ulkopuoliseen apuun, jos tilanne tuntuu liian haastavalta. Mutta usein saatetaan yksinkertaisesti luulla liikaa omista kyvyistä rekrytoida vaativaan tehtävään, jolloin lopputulema voi olla silkkaa arpapeliä.

Jos epävarman rekrytoijan lisäksi yhtälöön lisätään vielä hakija, jonka käsitys omista taidoistaan on vähintäänkin kyseenalainen, mutta kyvyt kuvailla (kuviteltua) osaamistaan ovat kunnossa, on melkoinen soppa valmis. Toisaalta, ei tilanne kovin herkullinen ole sellaisellekaan hakijalle, joka ei liioittele osaamistaan ja tulee valituksi, mutta lopulta tehtävä ei vastaakaan sitä mistä oli puhetta – rekrytoija kun ei ole ehkä ollut kovin kartalla työnkuvastakaan jos vaatimustasokin on auki.

Mitä sitten tapahtuu? Liian monesti olen itsekin todistanut, miten joko työ tai tekijä eivät ole tyydyttäneet vastapuolta ja koko homma on aloitettava alusta. Usein taustalla on kiire ja liian pienet resurssit rekrytointiin. Sitä, onko rekrytointiprosessi oikea paikka säästää aikaa ja rahaa kun riskit ovat keskimäärin varsin kalliit, voi jokainen rekrytoija kysyä itseltään. Enkä päässyt vielä edes mainitsemaan, mitä tällaiset tilanteet työnantajakuvalle ikävimmillään tekevät.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina