Blogi

Poimi tästä täsmävinkit kesätyöhakuun

Kesätyöhaut ovat jo täydessä vauhdissa ja meno jatkuu kovana aina kevään loppuun saakka - aktivoitua kannattaa kuitenkin hyvissä ajoin, jotta varmistat etteivät kiinnostavat duunit vaan vilahda ohi.

Jos vielä mietit, kannattaako niitä kesätöitä ylipäätään tehdä vai olisiko vaan parempi lekotella kesän yli, annan yhden vinkin heti kärkeen: kannattaa ehdottomasti tehdä, sillä kesätöissä kartutat tarvittavaa työkokemusta niitä myöhempiä tulevia työpaikkoja varten. Et anna erityisen hyvää kuvaa hakiessasi myöhemmin niitä ”oikeita töitä” jos plakkarista ei löydy ainuttakaan työtehtävää entuudestaan. Tässä kohtaa oikeastaan kaikki on kotiin päin, oli työ mansikoiden poimintaa, lehtien jakamista tai siistiä toimistotyötä – tärkeintä on osoittaa aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta. Niin, ja saahan niistä kesätöistä toki palkkaakin.

Ja sitten niihin muihin vinkkeihin. Ensinnäkin, hoida heti kärkeen perusjutut kuntoon, eli kokoa itsellesi CV ja tarkista, että julkiset some-profiilisi kestävät ulkopuolisten tarkastelun. Vaikka aiempaa työkokemusta ei löytyisikään vielä, kannattaa CV joka tapauksessa rustata – voit kertoa siinä opinnoistasi, mahdollisista luottamustehtävistäsi ja harrastuneisuudestasi niiltä osin kuin niistä voisi olla iloa työnhaussa. Esimerkiksi jos vaikkapa valmennat urheiluseurasi junnuja tai toimit oppilaskunnassa, kannattaa nämä mainita CV:ssä. Mukaan kannattaa laittaa myös mahdolliset suoritetut kielikurssit (ja kielitaito ylipäätään) ja tietokoneohjelmistot, jotka hanskaat hyvin. Mieti siis CV:n kanssa, mistä kaikesta kokemuksesta työnhaussa voisi olla hyötyä: oletko vetänyt opinnoissasi projektityöryhmää ansiokkaasti tai organisoinut tapahtumia – kaiken kokemuksen ei tarvitse olla töissä kerrytettyä, omalla aktiivisuudella irtoaa kyllä myös pisteitä työnantajilta.

Julkiset some-profiilit tosiaan kannattaa viilata siihen kuntoon, että ne kestävät ulkopuolisten eli potentiaalisten työnantajienkin katseet, sillä varmaa on, että niitä voidaan vilkaista myös. Lisäksi kannattaa miettiä, voisiko työnhaussa erottautua videohakemuksella? Etenkin jos työkokemusta ei ole vielä erityisesti kertynyt, voi video olla mainio keino erottautua, tuoda asennetta ja persoonaa esiin ja osoittaa toteen esimerkiksi hyvät esiintymistaidot. Videon voit ladata yksityisenä youtubeen ja linkittää CV:si ja työhakemuksesi oheen vain linkin saajan katseltavaksi. Tai repäise ja hae julkisella videolla töitä, jaa video someen ja laita sana kiertämään että etsit kesätyötä.

Ja kun kutsu viimein käy työhaastatteluun, muista valmistautua tulevaan koitokseen: tsekkaa perustiedot rekrytoivasta yrityksestä, yrityksen some-tilit ja viimeaikaiset uutiset ja käy läpi yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä. Mieti, mitkä ovat vahvuutesi ja missä olet erityisen hyvä ja mistä asioista innostut. Itse haastattelutilanteessa hyviä käytöstapoja ja reipasta asennetta ei voi liikaa korostaa. Muista myös kuunnella ja kysyä, jos jokin asia kesätyössä askarruttaa - kaikkea ei ensimmäisessä työssäkään kannata purematta niellä. Tsemppiä hakuun!

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina