Työllisyysnäkymät

Poikkeuksellinen tilanne työmarkkinoilla – kesä oli aktiivista aikaa

29.8.2018 klo 8:04

Noususuhdanteen aikana työmarkkinat tiukkenevat ja avoimia työpaikkoja on entistä vaikeampaa täyttää. Kesä oli kuitenkin poikkeuksellisen reipasta aikaa työmarkkinoilla.

Työpaikkailmoittelu hiljenee yleensä lomakuukausiksi, mutta tänä vuonna ilmoittelu oli aktiivista myös heinäkuussa. Heinäkuu on aiemmin ollut hiljainen kuukausi rekrytointimarkkinoilla.

Avoimien työpaikkojen määrä ei varmasti laske elokuussakaan, koska päätoimialojen työvoimapula on edelleen todellinen. Yleensä työpaikkailmoittelu on hiljentynyt heinäkuussa ja virkistynyt jälleen elokuussa.

Aktiivinen työpaikkailmoittelukesä

Tänä vuonna heinä- ja elokuun välillä ei välttämättä ole kovin suurta eroa ilmoitusten määrässä. Esimerkiksi Oikotien työnhakupalvelussa heinäkuu oli poikkeuksellisen aktiivinen rekrytointikuukausi.

–  Tänä vuonna avoimia työpaikkoja on ollut Oikotien palvelussa kuukaudesta riippuen 7 000–8 000. Heinäkuussa paikkoja oli lähes 7 500. Tämä on 50 prosenttia enemmän kuin vuoden 2017 heinäkuussa, tuotepäällikkö Noora Holmström sanoo.

Myös Uudenmaan ely-keskuksen tutkija Timo Aulanko sanoo, että pääkaupunkiseudulla avoimien työpaikkojen määrä on lisääntynyt tasaisesti koko vuoden. Tammikuusta kesäkuun loppuun uusien työpaikkailmoitusten määrä kasvoi yli 20 prosenttia.

Pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta

Avoimien työpaikkojen määrä on suurin yleensä vuoden alussa, koska kesätyöhaut ovat  silloin käynnissä. Tilastokeskuksen julkaiseman työpaikkatilaston mukaan avoimien paikkojen määrä yleensä puolittuu vuoden alusta syyskuun alkuun. Syksyn tilanteessa on kuitenkin aina  alueellista vaihtelua.

Pohjois-Pohjanmaan te-toimiston johtaja Maire Mäen mukaan pohjoisessa matkailualan talvisesonki näkyy työpaikkailmoitusten määrässä jo syksyllä. Satakunnan te-toimiston sivuilla on tällä hetkellä avoimia työpaikkoja lähes 1 500. Palveluesimies Marjo Siltasen mukaan siitä voi päätellä, että työvoiman löytyminen on haasteellisempaa kuin vuosi sitten.

Erityisesti automaatio-, robotiikka-, ohjelmointi ja sähköalan insinööreistä sekä diplomi-insinööreistä on suuri pula Satakunnassa.

Myös Oikotien Noora Holmström arvioi, ettei avoimien työpaikkojen määrässä näy merkittävää vähenemistä syksyn aikana.

– Oikotien tiedoista ilmenee, että työpaikkojen tarjonta on kysyntää suurempaa erityisesti it-alalla, logistiikka- ja kuljetusalalla sekä rakennusalalla.

Kaikilla aloilla ei ole töitä

Avoimien työpaikkojen täyttäminen alkoi hankaloitua vuoden 2017 lopulla. Työvoimaa hakeneista toimipaikoista lähes 40 prosenttia ilmoitti jo tuolloin rekrytointivaikeuksista. Samalla työvoimapulan taso nousi 15 prosenttiin.

Työvoimapulasta huolimatta on myös aloja, joilla työpaikkojen kysyntä on tarjontaa suurempaa. Oikotien työnhakupalvelun tietojen perusteella näin on muun muassa henkilöstöhallinnon, markkinoinnin ja viestinnän sekä tutkimuksen ja kehityksen aloilla.

Lähde: Oikotie Työpaikat, Te-keskukset ja Taloussanomat

Oikotie ja Taloussanomat kuuluvat Sanoma-konserniin.