Lapin lumoa ihaillaan joulukuussa eniten, muutoin Pohjois-Suomessa matkaillaan tasaisesti ympäri vuoden.

Pohjois-Suomen matkailu mielletään usein pelkkänä Lapin lomailuna. Lapissa onkin yöpymisiä vuosittain jopa huikeat 2 300 000. Pohjois-Pohjanmaa on kuitenkin kerännyt viime vuosina noin 1 600 000 yöpymistä ja Kainuussakin yövyttiin viime vuosina lähes miljoona kertaa. Joulukuu on tietenkin Lapin kulta-aikaa, Kainuussa lomalaiset vierailevat tasaiseen tahtiin niin kesä- kuin talvikaudella mutta Pohjois-Pohjanmaalla turismi painottuu kesäkauteen.

Missä matkataan?

Kainuun kiintotähtiä ovat Sotkamo ja siellä sijaitseva Vuokatin matkailukeskus, joka nappaakin vuosittain valtaosan Kainuun kävijöistä. Vuokatin vetonauloihin kuuluvat tietenkin talviurheilu kuten hiihto ja laskettelu mutta myös kesälajit, joista erikoisuuksina esimerkiksi metsägolf keskellä mäntymetsiä ja suunnistus Suomen laajimmassa kiintorastiverkossa.

Pohjois-Pohjanmaan kävijöissä on viime vuonna tapahtunut pieni notkahdus vapaa-ajan matkailijoista työmatkalaisten puolelle. Oulu, Kuusamo, Rukatunturi ja Kalajoki toimivat turistien suosikkikohteina. Oulu on viime vuosina panostanut kansainväliseen profiiliinsa Arctic Gateway- teemallaan, jolla se haluaa olla portti pohjoiseen aina Jäämerelle saakka. Oulun seutuun kuuluu myös kasvava talvimatkailukeskus Syöte sekä elämyspalveluita tarjoava ja UNESCO:n kohteeksi marraskuussa hyväksytty Rokua Geopark. Noin viidennes Oulun reissaajista on ulkomaalaisia. 

Ruka järjestää huhtikuussa 2016 ensimmäistä kertaa Ruka Ski Pride -viikonlopun ja kulkueen saateenkaarikansan kunniaksi. Kalajoki on rakastettu kesäkohde hiekkarantoineen, kylpylöineen ja vesipuistoineen. Kalajoki on suomalaisten suosiossa ja sen kävijöistä vain noin 10 % on ulkomaalaisia.

Lapin matkailu kasvoi kohisten vielä pari vuotta sitten mutta on notkahtanut viime vuosina pari prosenttia. Lapin seutu on jaettu kahteentoista matkailualueeseen aina Tunturi-Lapista Meri-Lappiin. Tunnelmallisten talvielämysten ja -urheilun lisäksi Lapin suuren suosion takaavat Rovaniemellä majaileva joulupukki sekä luontoharrastukset kuten kalastus ja poro- ja huskysafarit.

Matkailun mahti

Notkahduksista huolimatta matkailu on enimmäkseen kasvava ala, joka työllistää monia Pohjois-Suomessa. Ulkomaalaisten matkailun arvioidaan kasvavan keskimäärin 4-5% vuosivauhtia.

Työvoimavaltaisena alana matkailua ei voida liikaa automatisoida, niinpä syrjäisetkin seudut voivat kukostaa sen ansiosta.  Pohjoisi-Suomessa matkailualaa voi opiskella esimerkiksi Oulun seudun ammattiopistossa, Lapin matkailuopistossa tai Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa.

Lähteet: www.visitfinland.fi, www.lappi.fi, www.pohjois-pohjanmaa.fi, Tilastokeskus

Satu Varjonen