Työllisyysnäkymät

Pilapiirtäjä – rakkaudesta lajiin

18.3.2018 klo 11:57

Jyrki Vainio on rakentanut  systemaattisesti uraansa pilapiirtäjänä jo parinkymmenen vuoden ajan.

Jyrki Vainio, 40, on kotoisin Turun saaristosta, mutta päätti lähteä opiskelemaan Rovaniemelle. Sittemmin pääkaupunkiseudulle asettunutta Jyrkiä kiehtoo ajatus siitä, että hänen pilapiirroksiaan seurataan halki Suomen.

– Piirtäjät sanovat yleensä, että kaikki lapset piirtävät. Itse en lapsena ajatellut  aikuisuudesta mitään. Vasta lukioaikana aloin miettiä piirtämistä ammattina. Ensin minua kiinnostivat toimittajan opinnot, mutta piirtäminen vei mukanaan, Jyrki Vainio sanoo.

Matka ammattilaiseksi on ollut kuitenkin pitkä. Siihen on kuulunut paljon oman osaamisen markkinointia ja freelancertyölle tyypillistä epävarmuuden sietämistä.

Opiskeluaikana Jyrki tunnettiin päämäärätietoisena, jolla oli uran suhteen selkeä suunta.

– Työtä ei kannata vain harrastaa, vaan omalle alalle tulee olla voimakas tahtotila ja palo. Pilapiirtäminen on minulle kutsumusammatti. Ammattilaisuuteen ei riitä, että tykkää siitä mitä tekee - omaa tekemistään pitää rakastaa. Silloin se on kaiken vaivan arvoista, Jyrki Vainio valottaa.

20 vuotta piirroksia

Jyrki Vainio on piirtänyt pilapiirroksia ja sarjakuvia 20 vuotta. Tällä hetkellä Jyrkin ja hänen vaimonsa pukusuunnittelija Aurora Raiskisen arkea rytmittää 9 kuukauden ikäinen poikavauva. Yrittäjäperheessä molemmat taiteilijat työskentelevät lapsenhoidon lomassa.

– Talomme Vantaan Viertolassa on Auroran lapsuudenkoti ja hänen äitinsä asuu viereisessä talossa. Tästä on ollut meille iso apu lapsenhoidossa.

Jyrkin pilapiirroksia voi nähdä tällä hetkellä tiistain ja viikonvaihteen Iltasanomissa, maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin Turun Sanomissa sekä viikoittain pääkaupunkiseudun paikallislehdissä. Hänen sarjakuvaansa julkaistaan myös Kanava-lehdessä.

– Pilapiirros/sarjakuva lehdessä tai verkossa on osa tiedonvälitystä ja mediaa - osa palvelua, Jyrki summaa.

Idearikasta arkea

Jyrki Vainio työskentelee pääsääntöisesti iltapäivisin ja iltaisin. Hän sanoo olevansa deadline-tekijä eli on parhaimmillaan pienen paineen alla. Työajan saa määritellä itse, kunhan työt ovat ajoissa valmiina. Ideoita pilapiirtäjä saa ympäröivästä maailmasta, uutisista ja elämästä ylipäätään.

– Suomessa tehdään ja luetaan paljon sarjakuvia. Pila- ja sarjakuvapiirtäjälle löytyy töitä perinteisen printtimedian lisäksi netistä, peliyrityksistä sekä yritysasiakkaiden parista. Myös tapahtumavisualisointi on hyvä sauma erilaisille piirroksille, Jyrki Vainio listaa.

Jyrkin mukaan piirros on idean ja viestin välittämisen väline. Pilapiirroksen luominen vaatii jatkuvaa ajan seuraamista sekä kekseliäisyyttä. Myös tarinan kerronnan sekä tiivistämisen ja kiteyttämisen taidot ovat avainasemassa.

– Olen matkustanut piirtämisen myötä melko paljon maailmalla, ja ollut mm. vuoden vaihdossa yliopistossa Yhdysvalloissa. Jokaisella maalla on oma kulttuurinsa sarjakuvien ja pilapiirrosten suhteen. Pilapiirroksissa usein käytetty politiikka on maakohtaista ja aina pilapiirrokset eivät avaudu kuin kyseisen maan ihmisille. Esimerkiksi Norjassa on vahva pilapiirrosten kulttuuri, Jyrki kertoo.

Mutta miten pilapiirtäjäksi voi kouluttautua?

– Varsinaista koulutusta alalle ei ole, mutta useimmat pila- tai sarjakuvapiirtäjinä työskentelevät ovat kouluttautuneet graafikoiksi. Tärkeintä on rakastaa piirtämistä, seurata yhteiskuntaa, asioita ja ilmiöitä laajalla skaalalla - ja olla aina ajan hermolla, Jyrki Vainio kannustaa.

www.jyrkivainio.com

Kuva: Emma Suominen