Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Talous ja raha

Pienituloisimpien menoista yli puolet menee asumiseen ja ruokaan

14.3.2018 klo 15:03

Tilastokeskuksen mukaan pienituloisimman viidenneksen asumismenot kuten vuokra, lämmitys ja vesimaksut vievät 40 % kotitalouden kulutusmenoista.

Asumismenojen osuus pienituloisten kulutusmenoista on kasvanut 30 vuodessa 14 prosenttiyksikköä. Samalla ruokamenojen osuus on pienentynyt. Ruoka on edelleen pienituloisten toiseksi suurin menoerä. Ruokaan kuluu reilut 10 %.

Suurituloisin viidennes käyttää asumiseen ja ruokaan 39 % menoistaan. Asuminen on suurin kuluerä myös suurituloisilla, mutta ruoka tulee vasta viidentenä. Suurituloisilla liikkumiseen kuluu 17 % menoista, pienituloisilla 10 %. Liikennemenojen osuus on kasvanut molemmissa tuloryhmissä pari prosenttiyksikköä 30 vuoden aikana.

Suurituloisimman ja pienituloisimman viidenneksen väliset erot kulutusmenoissa ovat kasvaneet 30 vuoden aikana. 1990-luvun lamaa seuranneiden kymmenen vuoden aikana ylin tuloviidennes lisäsi kulutustaan 54 %, kun samaan aikaan pienituloisimpien kulutus kasvoi 24 %.

Tuoreimman taantuman aikana kulutuserojen kasvu pysähtyi ja pieneni hieman. Suurituloisimman viidenneksen kulutusmenot ovat 2,5-kertaiset pienituloisimpiin verrattuna.

Lähde: Tilastokeskus