Työhyvinvointi

Pieniä kesähaavereita, päivitä loma-apteekkisi

29.6.2016 klo 10:49

Kesällä nautitaan mökkeilystä ja ulkona liikkumisesta. Kesään kuuluvat valitettavasti myös pienet haaverit kuten haavat, palovammat, hyönteisten puremat ja erilaiset allergiset reaktiot. Tapaturmat lisääntyvät, kun ihmiset touhuavat ulkona.

Apu pieniin tapaturmiin löytyy usein omasta lääkekaapista, kunhan se vain on päivitetty kuntoon lomamatkaa ja mökki- tai venereissua varten. Lääkekaappiin kannattaa varata laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiaineita. Hyönteis- ja punkkikarkotteet on myös hyvä pakata mökkireissulle mukaan. Lomareissulle kannattaa ottaa mukaan myös särky- ja allergialääkkeitä sekä hyönteisten pistosten kutinaa helpottavaa kortisonivoidetta.

Pientäkin vammaa on syytä käydä näyttämässä lääkärille, mikäli kotikonstit eivät auta. Joskus pienestä vaivasta voi tulla pitkäaikainen riesa, jos vaiva jätetään hoitamatta.

Tapaturma vaatii lääkärin hoitoa, jos siitä aiheutuva kipu ei hellitä kylmällä ja normaalikonsteilla muutamissa tunneissa. Runsas verenvuoto tai huomattava kipukohdan turvotus vat syitä hakeutua lääkärille.

Myöskään luun murtumaa tai pahaa venähdystä ei koskaan kannata jäädä ihmettelemään itsekseen. Jos raajalle ei pysty varaamaan, on usein kyse laajemmista vaurioista. Kolmen koon sääntö eli ”kylmä, koho ja kompressio on hyvä ensiapu.

Palovammat ja pahat haavat aina lääkärin hommia

Palovammojen ja haavojen arviointiin tarvitaan lääkärin näkemys. Kannattaa myös varmistaa, että jäykkäkouristusrokotus on voimassa. Jos haavassa on paljon multaa tai muuta likaa, se täytyy puhdistaa huolella. Tulehtuneen haavan merkkejä ovat kipu, punotus, kuumotus ja kuumeen nousu. Jos kuume nousee, pitää aina hakeutua päivystykseen.

Suojaudu käärmeiltä ja punkeilta

Maastossa liikkuvan kannattaa varustautua kumisaappain kyykäärmeitä vastaan. Punkkeja vastaan voi suojautua peittävällä pukeutumisella luonnossa liikuttaessa. Kyypakkaus on hyvä ensiapu, mutta sen tehoon ei voi tuudittautua: käärmeen purressa on aina hakeuduttava välittömästi päivystykseen.

Punkit eli puutiaiset viihtyvät kosteissa olosuhteissa, aluskasvillisuuden lehdillä, ruohikossa ja heinikossa. Punkin pureman ehkäisyssä tärkeintä on peittävä pukeutuminen sekä oman kehon ja kotieläinten tarkastaminen punkkien varalta päivittäin.

Jos ihosta löytyy punkki, se tulee poistaa punkkipinseteillä mahdollisimman nopeasti. Punkin poiston yhteydessä iho voi punottaa ja olla ärtynyt. Jos punkin puremasta tulee noin viikon kuluessa laajeneva ihottuma, on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin.

Hyttysen tai mäkäräisen piston aiheuttamaa kutinaa ja paikallista ihon punoitusta ja turvotusta voi lievittää suun kautta otettavalla antihistamiinitabletilla. Myös pistokohtaan levitetty kortisonivoide auttaa. Jos hyttysen pistot ovat aiemmin aiheuttaneet voimakkaita oireita, kannattaa antihistamiini ottaa jo etukäteen, muutama tunti ennen altistumista hyönteisille.

Terveysvinkkejä kesään:

• Pese käsiä riittävän usein

• Muista päivittäiset punkkitarkastukset luonnossa liikuttaessa

• Pakkaa lomalle mukaan laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiaine

• Kuumalla ja aurinkoisella ilmalla juo riittävästi ja suojaudu auringolta: Valitse aurinkovoiteeseen riittävän korkea suojakerroin ja lisää voidetta aina hikoilun, uimisen tai kuivaamisen jälkeen ja muutenkin parin tunnin välein

• Muista kesälläkin kohtuus syömisessä ja alkoholin käytössä

• Matkaillessa päivystävät lääkärit löytyvät kätevästi netistä, mutta talleta puhelimeesi myös lähimpien apteekkien, lääkäriasemien ja Myrkytystietokeskuksen puhelinnumerot

• Mene lääkäriin, jos vaiva ei hoidu kotikonstein tai pitkittyy

Lähde: Terveystalo