Työhyvinvointi

Pidä huolta unirytmistäsi

28.10.2016 klo 7:00

Sunnuntaina 30.10. siirretään taas kelloa. Tällöin moni herää aamulla virkeämpänä kuin yleensä, sillä kellojen siirtäminen talviaikaan tuo yöhön yhden lisätunnin. Jos aamulla tuntuu, että kerrankin sai nukkua tarpeeksi, on aika laittaa unirytmi kuntoon.

Säännöllinen rytmi on tärkeää hyvien yöunien ja riittävän palautumisen kannalta. Säännölliseen unirytmiin kannattaa pyrkiä, mutta kellon siirtämisen myötä tulevan tunnin voi hyvin käyttää univajeen paikkaamiseen.

Illalla ei kannata sinnitellä tuntia pidempään hereillä, vaan mennä normaaliin aikaan nukkumaan ja jos aamulla uni maittaa, se kertoo todellisesta unen tarpeesta. Normaaliaikaan siirtyminen on useimmille helpompaa kuin kesäaikaan siirtyminen, mutta pimeä kaamosaika tuo nukkumiselle omat haasteensa. Moni huomaa unen tarpeen lisääntyvän ja pimeänä aamuna on vaikeampaa saada itseään liikkeelle.

Lisääntynyttä unentarvetta voi paikata nukkumalla lyhyet päiväunet alkuiltapäivästä, jos kokee, että unta riittää vielä illallakin. Toisaalta esimerkiksi kirkasvalolamppu heti aamulla sekä liikunta ja ulkoilu säästä riippumatta ovat tehokkaita keinoja torjua pimeyden aiheuttamaa väsymystä.

Rauhoita illat hyvissä ajoin

Unirytmin säilyttämiseksi kannattaa panostaa vireyden laskemiseen illalla. Nukkumista aletaan helposti suorittaa, jolloin itse nukkumisesta tulee stressitekijä. Rauhoittua voi esimerkiksi lukemalla, kuuntelemalla musiikkia tai kävelemällä luonnossa.

Etenkin työasiat ja stressi valvottavat monia, jolloin unen määrä jää liian vähäiseksi. Väsyneenä työskentely käy entistä hankalammaksi: keskittyminen, uuden oppiminen sekä päätöksentekoa ja päättelykykyä edellyttävät tehtävät ovat vaikeampia. Univajeella on selvä yhteys myös mielialaan sekä yleisemmin terveyteen ja hyvinvointiin.

Tahallinen unesta tinkiminen ei kannata

Moni saattaa arjen kiireissä tinkiä unesta. Toisaalta levosta ja palautumisesta on vähitellen tulossa trendi, ja levon merkitys oivalletaan yhä paremmin niin työelämässä kuin urheilussakin.

Uni on ihmisen hyvinvoinnin peruspilareita ja tärkeää palautumisen kannalta. Silloin kun nukutaan tahallisesti vähemmän, voidaan puhua univajeesta. Univaje voi kuitenkin kääntyä helposti unettomuudeksi ja unihäiriöiksi.

Vaikka tilapäinen unettomuus kuuluu elämään, univaikeuksien pitkittyessä kannattaa apua hakea nopeasti.

Nuku paremmin:

1. Pidä rytmi säännöllisenä. Ihmisen elimistö toimii sisäisen kellon mukaisesti. Pyri noudattamaan mahdollisimman säännöllistä rytmiä työnteossa, levossa, nukkumisessa ja ruokailussa. Mene nukkumaan ja nouse ylös samaan aikaan arkisin, ja mahdollisuuksien mukaan myös viikonloppuisin ja lomilla.

2. Tunnista oma unentarpeesi ja nuku riittävästi. Normaali unentarve aikuisella on 7–8 tuntia yössä, mutta jotkut saattavat tarvita enemmänkin unta. Pimeä vuodenaika saattaa lisätä unentarvetta; hyväksy se.

3. Syö ja liiku. Säännöllinen liikunta on tärkeää myös unen kannalta. Ulkoilu ja kevyt liikunta rentouttavat ennen nukkumaan menoa. Hyvä iltapala on hiilihydraattipitoinen ja helposti sulava. Vältä illalla raskaita aterioita, alkoholia, energiajuomia, kahvia ja muita piristeitä.

4. Käsittele mieltä askarruttavat asiat ajoissa. Jos nukahtaminen on vaikeaa tai heräät aamuyöstä kesken unien murehtimaan, pidä päivällä ”huolihetki”, jolloin kirjaat mieltä painavat asiat ylös.

5. Rauhoitu ja rentoudu. Jo pari tuntia ennen nukkumaan menoa olisi hyvä rauhoittua, esimerkiksi lukemalla kirjaa tai tekemällä jotain muuta itselle mieluista. Tietokoneelta ja älypuhelimelta kannattaa pysyä poissa.

Lähde: Terveystalo