Työhyvinvointi

Pidä huolta aivoistasi!

8.7.2015 klo 13:05

Aivomme käsittelevät valtavia määriä tietoja joka päivä. Uuden tiedon käsittely ja kehittäminen vaativat päättelykykyä, luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Aivoistaan kannattaa siis pitää hyvää huolta.

8 x hyvää aivoille:

1. Aivot pitävät haasteista. Koska aivot työskentelevät taukoamatta, ne tarvitsevat myös palautumistaukoja.

2. Salliva ilmapiiri työpaikalla on omiaan aivojen hyvinvoinnille. Vaikka aivot ovat  täynnä ideoita, ne pääsevät tietoisuuteen ainoastaan sallivassa ja myönteisessä ilmapiirissä.

3. Stoppi negatiivisuudelle. Kiireen tuntu ja negatiivinen mieliala tarttuvat helposti ja kuorimittavat myös aivoja. Negatiivisessa ilmapiirissä kukaan ei yllä parhaimpaansa ja tunnelma latistuu.

4. Aiemmin luultiin, että ihminen voi käsitellä yhtä aikaa mielessään enintään seitsemää asiaa. Tutkimustiedon mukaan aivoissa pysyy kuitenkin vain viisi asiaa kerrallaan.

5. Vältä keskeytyksiä. Kun työskentely keskeytyy, myös muisti kuormittuu, samoin aivot.

6. Vältä kiirettä. Kiire tekee ihmisestä tehokkaan, mutta tyhmän. Sen sijaan rauhallisena ihminen on hieman hitaampi mutta selvästi viisaampi. Vaikka kiire ja stressi kuuluvat elämään, palautumisaikaa tarvitaan. Pitkään jatkuneella stressillä on aivoja kuluttava, vanhentava vaikutus.

7. Tauota työtä. Tauko selkiyttää ajatuksia ja tekemättömien töiden lista ei tunnu niin mahdottomalta.

8. Syö aivot tyytyväisiksi. Aivoystävällinen ruokavalio sisältää riittävästi kasviöljyistä ja kalasta peräisin olevaa rasvaa. Nämä rasvat toimivat aivojen rakennusaineina, eikä elimistö voi valmistaa niitä. Aivot tarvitsevat niitä erityisesti silloin, kun opitaan uusia asioita. Verensokeri kannattaa pitää tasaisena säännöllisen, terveellisen ruokavalion avulla.

Lähde: TTL