Talous ja raha

Pian Euroopan sisäiset tilisiirrot tapahtuvat sekunneissa

21.12.2016 klo 10:52

Ensi vuoden aikana eurooppalaisessa pankkimaailmassa tapahtuu suuri mullistus: Pankkien väliset tilisiirrot muuttuvat reaaliaikaisiksi. Kuluttajat kaipaavat yhä nopeampia ajasta ja paikasta riippumattomia palveluita, joten SEPA (Single Euro Payment Area) -alueen pankit ovat yhteistyössä kehittäneet pikamaksupalvelun.

Pikamaksupalvelulla on tarkoitus tarjota rahansiirtoa kaikille SEPA-alueen henkilöille ja yritykselle sekunneissa vuorokauden ympäri maksutavasta riippumatta. Tällä hetkellä Euroopan sisäisiin tilisiirtoihin on mennyt vähintään pankkipäivä, ja Suomessa tälläkin hetkellä toimivien pikamaksupalveluiden tarjonta on rajoittunut Suomen sisäisiin maksutapahtumiin.

Marraskuun 21. päivä 2017 pikasiirrot tulevat käyttöön SEPA-alueen 34:ssä eri maassa. Palvelussa raha siirtyy viimeistään kymmenessä sekunnissa tililtä tilille koko SEPA-alueella riippumatta viikonpäivästä tai kellonajasta. Siirrot olisivat siis reaaliaikaisia.

Pikamaksupalvelun tarkoitus ei ole korvata nykyistä tilisiirtopalvelua, vaan toimia sen ohella.

Tällä hetkellä suomalaisten pankkien (kuten myös suomalaisten ja eurooppalaisten pankkien) välisissä tilisiirroissa menee vähintään yksi pankkipäivä. Tämä johtuu siitä, että pankkien väliset tilisiirrot tarkistetaan yön aikana eurooppalaisessa maksujen selvityskeskuksessa. Lisäksi pankkien välisten maksujärjestelmien täytyy toimia, jotta maksu siirtyisi eteenpäin selvityskeskukseen. Tämän takia raha ei tällä hetkellä liiku esimerkiksi viikonloppuisin tai pyhinä.

Jokainen pankki voi itse päättää, haluaako olla mukana SEPA-pikamaksupalvelussa. Euroopan maksuneuvoston (EPC) marraskuussa 2016 julkistamien säännösten ja standardien mukaan pankkien täytyy tarjota siirto alle 10 sekunnissa ja suurin siirrettävä summa on 15 000 €. Pankit voivat kuitenkin keskenään sopia nopeammista siirroista ja tarjota siirtoa myös suuremmille rahasummille.

Pikamaksupalveluun osallistumisen lisäksi pankit voivat päättää, mitä palveluita he haluavat tarjota kuluttajille ja mihin hintaan. Kuluttajille pikamaksupalvelun hinta ja käyttölaajuus jäävät siis vielä tällä hetkellä pimentoon.

Tuuli Viinanen / VertaaEnsin.fi