Blogi

Perusasiat kuntoon!

Blogi

Alkuvuosi on tunnetusti usein alkujen luvattua aikaa. Uusi terveellisempi elämä saa vallata alaa. Olisiko aika tehdä sama myös työnhaulle?

Kuten elämäntaparemontin aloittamisessakin, myös työnhaussa kannattaa pidemmän hiljaisen kauden jälkeen palata perusasioiden ääreen ja tehdä hyvä pohjatyö alle. Jos työnhaun aloittaminen tuntuu ylivoimaiselta tai turhan haastavalta, aloita näistä perusasioista. Hyvällä pohjatyöllä pääset jo alkuun ja saat työnhaun taas käyntiin.

1. Aseta selkeä tavoite

Helpottaa sekä tulevan työmäärän arvioimista, että oikeaa asennoitumista kun tiedät, mitä konkreettista tavoitetta kohti olet puskemassa. Tavoite voi olla vaikkapa ”oman alan töitä kesään 2016 mennessä” – pääasia, että tavoite on konkreettinen, ja pystyt arvioimaan mitä sen saavuttaminen todennäköisesti vaatii.

2. Dokumentit järjestykseen

Käy työnhakudokumenttisi kriittisesti läpi ja tuunaa niin cv:tä kuin mahdollisia työnäytteitäsikin vastaamaan nykytilaa mahdollisimman hyvin. Tarkasta myös some-profiiliesi ajantasaisuus ja tee tarvittavat muutokset.

3. Hae!

Jos edellisestä työnhaustasi on vierähtänyt tovi, kannattaa puuhaan ryhtyä rohkeasti ja turhia kainostelematta. Vain hakemalla voi tärpätä, joten verkot vesille vaan ja hakemuksia rustaamaan. Aivan hakuammuntaa en luonnollisesti suosittele, mutta ennen ”sen tärkeän” paikan kohdalle osumista on hyvä olla hiukan lämmittelyä jo plakkarissa.

4. Harjoittele

Haastattelutilanteita varten kannattaa ihan pokkana treenata jonkun kaverin kanssa. Tekee hyvää joutua oikeasti sanomaan ääneen kaikki ne asiat, jotka on vain kuvitellut toistavansa sitten autenttisessa tilanteessa – kuulee, miltä vastaukset muiden korviin kuulostavat ja saa kaverilta palautetta.

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina