Työnhaku

Perusasiat kuntoon ennen työhaastattelua – 4 vinkkiä

2.2.2015 klo 12:23

Mitä muistaa kun työhaastattelu kolkuttelee ovella? Ensinnäkin, onnittele itseäsi hienosta saavutuksesta! Sen jälkeen voit lukea kokoamani neljä perusohjetta, joita noudattamalla et voi mennä kovin vikaan haastattelun aikana.

1. Tee taustatyöt huolella

Mikään ei ole nolompaa kuin naama punaisena yrittää keksiä lennosta vastausta haastattelijan (helppoihin, jos olet tehnyt taustayösi hyvin) kysymyksiin rekrytoivasta yrityksestä. Epävarmuus nimittäin myös näkyy – ja kauas. Kannattaa siis tutustua yrityksen verkkosivuihin, some-läsnäoloon ja vaikkapa vähän ihmetellä LinkedIn:ssäkin nykyisia työntekijöitä – voit saada yllättäviäkin vinkkejä sekä tietenkin arvokasta tietoa noita ”helppoja" kysymyksiä silmällä pitäen.

2. Kerro tarina osaamisestasi

Aivan kuten hyvässä CV:ssäkin, haastattelussa kannattaa kertoa osaamisestaan konkreettisten esimerkkien kautta – tarinat jäävät mieleen. Moni osaa luetella vaikka kuinka hienosti strategiat, visiot ja missiot, mutta jos ei pysty viemään niitä käytäntöön millään lailla, jää vastapuoli auttamatta kylmäksi ja tarinasta tulee luettelo. Sen sijaan, että kertoisit että olet hyvä myymään jäätelöä, kerro mieluummin miten tehostit jäätelökioskisi myyntiä itse tekemilläsi mainosplakaateilla tai jalkautumalla asiakkaiden pariin ja maistattamalla uutuusmakuja.

3. Vaadi vuoropuhelua eli kysy, kysy ja kysy

Omia kysymyksiä ei kannata jättää viime hetken ”Onko sulla jotain kysyttävää meiltä?” -rakoon vaan tiputella luontevasti pitkin haastattelua sopiviin paikkoihin – näin ”pakotat” haastattelijan vuoropuheluun kanssasi ja osoitat kiinnostusta. Kysyä ei tietenkään kannata vain kysymisen ilosta, vaan sopivia ja omaa mieltä muutenkin tulevassa työssä askarruttavia asioita kannattaa miettiä etukäteen. Paras skenaariohan oikeastaan on, että voit tuohon klassiseen haastattelun loppukysymykseen aidosti vastata, että ”ei tähän hätään ole, sain jo hyvin vastauksia haastattelun aikana”. Vinkkejä hyvien ja erottuvien haastattelukysymysten miettimiseen löydät esimerkiksi täältä: http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2014/05/31/haluatko-jaada-mieleen-tyohaastattelussa-kysy-ainakin-nama/20147704/139

4. Älä unohda perusasioita

Kohteliasta käytöstä haastattelutilanteessa ei oikeastaan voi turhaan korostaa, sillä se vie jo pitkälle niin kuin perusasiat elämässä yleensäkin. Hymyile, tervehdi, kättele, puhuttele kunnioittavasti ja käyttäydy muutenkin kuin järjellinen ihminen – ja muista edellä mainitut asiat niin olet jo varsin hyvissä asemissa.

Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina