Työnhaku

Persoona peliin työnhaussa

5.6.2015 klo 10:37

Haetko töitä yhä perinteisellä hakemus ja CV -menetelmällä? Kokeile rohkeasti uusia työnhaun tapoja, saatat saada työpaikan.

Työnhakuun on tullut viime vuosina paljon uusia keinoja perinteisten rinnalle. Teknologia mahdollistaa persoonallisten ja mieleenpainuvien työhakemusten luomisen. Vaikka työnhaku on haasteellista hommaa, rohkeus ja omaleimaisuus kannattaa.

Elisan henkilöstöpäällikkö Helena Nousiainen on nähnyt urallaan hyvin monenlaisia työnhakijoita ja työhakemuksia. Hänen vastuullaan on hakijoiden kohtaamisen lisäksi myös Elisan rekrytoinnin kehittäminen ja oppilaitosyhteistyö.

– On paljon erilaisia tapoja, joilla voi tuoda esiin omaa osaamistaan ja persoonaansa. Hakemus kannattaa tehdä haettavan työtehtävän mukaan. Jos esimerkiksi haet sosiaalisen median tehtäviin, Pinterest-hakemuksella voit osoittaa sen, että olet perillä somemaailmasta; Helena Nousiainen kannustaa.

Ole rohkea!

Yritteliäisyys, rohkeus, persoonallisuus ja asenne ovat työhakemuksessa tärkeitä. Niitä on melko vaikea osoittaa perinteisellä hakemuspaperilla, mutta avuksi kannattaa ottaa video-CV, Pinterest-hakemus, Youtube-video, Twitter, Facebook tai jokin muu omaleimainen hakutapa.

Esimerkiksi ohjelmistopuolen työnhauissa työnäytepainotteisuus korostuu.

– Kun pystyt osoittamaan osaamisesi ja kädenjälkesi työnäytteiden avulla haastattelija saa kuvan siitä mitä osaat. Hakemustekstiä voi toki jonkin verran analysoida ja aina voi lukea rivien välistä, mutta se ei korvaa konkreettista työnäytettä, Nousiainen sanoo.

Asenne erottuu

Työnhakijan on tärkeää miettiä mitä uutta hän toisi yritykseen. Erottuminen satojen hakemusten joukosta ei ole helppoa, mutta se on mahdollista. Aitous, persoonallisuus ja pelkäämättömyys ovat päivän sanoja.

– Työnhaussa ei kannata matkia muita, vaan olla rohkeasti oma itsensä, monimuotoiset työyhteisöt ovat tutkitustikin tuottavampia. Rohkeudesta seuraa väistämättä joskus myös epäonnistumisia, mutta niitä ei kannata säikähtää, Helena Nousiainen sanoo.

Onneksi useissa yrityksissä on jo oivallettu, että moka ei ole maailmanloppu. Mokia ei kannata tieten tahtoen tehdä, mutta ei niitä kannata pelätäkään – eikä myöskään peitellä työnhaussa, etenkin jos niistä on oppinut jotain.

– Toinen tärkeä asia on työkokemus. Vaikka olisit nuori ja vailla työkokemusta, voit korvata puuttuvan työkokemuksen oikealla asenteella. Työssä voi ja pitää oppia koko elämänsä ajan, Helena Nousiainen painottaa.

Tämän päivän halutuin työntekijä on Nousiaisen mukaan henkilö, joka haluaa kehittyä ja parantaa omaa tekemistään jatkuvasti. Jos sen pystyy osoittamaan työnhaussa, niin on todella vahvoilla.

Tökkiikö perinteinen työnhaku?
Kokeile näitä:

- Video-CV
- Youtube
- Pinterest
- LinkedIn
- Twitter
- Instagram
- Facebook

Asiantuntijana:
Henkilöstöpäällikkö Helena Nousiainen, Elisa Oyj.
www.elisa.fi