Työuran alussa

Persoona peliin kesätyönhaussa

28.1.2015 klo 9:55

Kesätyö on hyvä tapa hankkia alan työkokemusta tai tutustua uuteen työympäristöön. Monessa paikassa puuttuvaa kokemusta voi paikata innolla ja asenteella.

Kesätöiden hakukausi on käynnistynyt. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan kesätyöpaikkoja on tänä vuonna tarjolla edellisvuotta runsaammin. EK:n tavoitteena on tarjota yritystensä kautta työtä 115 000 nuorelle. Kesätyöntekijöitä halutaan erityisesti kauppoihin, ravintoloihin, hotelleihin, teollisuusyrityksiin sekä kuntien ja kaupunkien palvelukseen.

Kun tietty paikka kiinnostaa, kannattaa hakemus lähettää heti, sillä usein kesätyöpaikat täytetään heti sopivien hakijoiden löydyttyä. Lähetettyäsi hakemuksen voit soittaa ja kysyä haun etenemisestä korostaen samalla kiinnostustasi työtä kohtaan. Jos työpaikkailmoituksessa on mainittu soittoaika, noudatahan sitä.

Näin etsit kesätyötä

Kesätöitä voi etsiä Oikotie Työpaikkojen kesätyöt-sivulta, TE-keskuksen sivuilta, rekrytointisivustoilta, lehti-ilmoituksista ja yritysten omilta kotisivuilta.

Koska kaikki paikoista ei välttämättä ilmoiteta, kiinnostavaan yritykseen kannattaa ottaa suoraan yhteyttä. TE-keskuksen asiantuntija ja nuorisotakuu-yhdyshenkilöPirjo Karjalaisenmukaan TE-keskuksen sivuillakin näkyy vain 60% kaikista paikoista. Erityisesti pienempiin yrityksiin voi tehdä suuren vaikutuksen toimittamalla hakemuksensa ja CV:nsä henkilökohtaisesti.

Kesätyö voi johtaa vakityöhön

Palvelualan suurimpia työllistäjiä ovat kaupparyhmät. Esimerkiksi Lidl palkkaa tänä vuonna 1000 kesätyöntekijää, mikä on hieman edellisvuotta enemmän. Paikoista valtaosa kohdistuu myymälöihin ja jakelukeskusten varastoihin, mutta joukossa on myös asiantuntijatehtäviä. Hakeminen tapahtuu sähköisellä lomakkeella, jonka viime vuonna täytti yli täytti yli 20 000 kesätyöhakijaa. Miten sellaista määrästä voi erottua?

”Aiempi kaupan alan kokemus tietenkin on plussaa muttei välttämätöntä, sillä työhön perehdytetään huolellisesti. Kokemusta tärkeämpää on oikea asenne. Joukosta voi erottua kertomalla persoonastaan, työtavoistaan ja arvoistaan. Etsimme positiivisia ihmisiä, joilla on halu sitoutua työhönsä ja into oppia uutta”, Lidlin rekrytointipäällikköJonna Jansson summaa.

Tähtäimessä on, että osa kesätyöntekijöistä jatkaa yrityksessä lomakauden päätyttyäkin.

”Yrityksessämme on syntynyt useita kiinnostavia uratarinoita. Monet asiantuntija- ja päällikkötason tehtävissä työskentelevistä ovat aloittaneet uransa myymälässämme.”

Sinnikkyys kannattaa

Rekrytointiyritys Baronan henkilöstöjohtaja Marita Paajaste kehottaa työnhaussa sinnikkyyteen.

”Ensimmäisistä ei-vastauksesta ei pidä lannistua. Jos CV:stä puuttuu kokemusta, voi sitä paikata kertomalla itsestä ja siitä, miksi on kiinnostunut juuri kyseisestä yrityksestä.” Esimerkkejä osaamisestaan voi antaa opintojen tai vaikka harrastusten kautta.

Alan opiskelijaa, jolla työkokemusta ei vielä ole, Paajaste vinkkaa kyselemään mahdollisuuksista hyödyntää opintojaan kesätyössä. Monet yritykset suosivat urapolkuajattelua, jossa alan opiskelijoille annetaan mahdollisuus kasvattaa osaamistaan kesätyön kautta.

5 vinkkiä kesätyön hakuun

1. Aloita ajoissa. Seuraa työpaikkailmoituksia verkossa ja lehdissä ja käy yritysten kotisivuilla. Älä unohda hyödyntää tuttavaverkostoasi.

2. Etsi töitä avoimin mielin. Koska kaikki työkokemus on hyödyksi, ei kesätöiden tarvitse välttämättä liittyä unelma-ammattiisi. Pohdi sen sijaan, mitä osaat tai missä voisit olla hyvä.

3. Laadi työhakemus tai sähköinen hakemuslomake huolellisesti. Kerro miksi juuri sinä sopisit yritykseen ja anna esimerkkejä osaamisesta, jota voisit käyttää työssäsi.

4. Kuva on kiva lisä hakemukseen. Valitse reipas ja iloinen kuva, jossa olet pukeutunut työhön sopivasti.

5. Ole sinnikäs ja hae aktiivinen. Jos olet jättänyt yritykseen sähköisen hakemuksen, soita ja varmista onko se tullut perille. Kerro samalla miksi olet kiinnostunut tehtävästä.

Tutustu Oikotien kesätyöpaikkoihin:https://tyopaikat.oikotie.fi/kesatyo. Paranna työnsaantimahdollisuuksiasi luomalla oma osaajaprofiilisi palveluumme.