Pitkäjänteinen tuotekehitys on nostanut rajamäkeläisen Roal Oy:n entsyymiteknologia-alan huipulle. Kansainvälisen bioteknologiayrityksen menestys lähtee ihmisistä, joilla on halu vaikuttaa koko toimialan kehitykseen.

”Entsyymit ovat elävien organismien tuottamia molekyylejä, eivät mitään rautaputkia, jotka aina käyttäytyvät tietyllä tavalla. Se tekee työn tavattoman mielenkiintoiseksi”, Roalin Quality Control Specialist, Vilma Ikonen kertoo selvästi innostuneena.

Bioteknologisesti valmistettavat  entsyymit ovat katalyyttejä, jotka nopeuttavat kemiallisia reaktioita. Niitä käytetään muun muassa rehutuotannossa, elintarvike-, puunjalostus- ja tekstiiliteollisuudessa sekä biopolttoaineiden valmistuksessa. Entsyymien käyttö tehostaa ja nopeuttaa kemiallisia reaktioita: niiden avulla hedelmästä voidaan puristaa enemmän mehua tai parantaa sikojen ja siipikarjan ravinnon imeytymistä niin, että eläinten tuottamat fosforipäästöt vähenevät. Tekstiiliteollisuudessa niillä voidaan korvata yhä enemmän haitallisia kemikaaleja, jotka ovat vakava terveysvaara alan työntekijöille.

Tähtäimessä täydellinen laatu

Vaikka entsyymien teollinen tuotanto on moneen alaan verrattuna vasta teini-iässä, Ikonen tietää kertoa, että entsyymejä eristettiin eläinten vatsalaukuista jo 1800-luvulla. Nykyään innovaatiot syntyvät  laboratorioissa, vuosittain Roalilla onnistutaan kehittämään 2–3 täysin uutta entsyymituotetta. Yritys sijoittaa liikevaihdostaan 10% tutkimukseen. Lisäksi rahoitusta tulee muun muassa Tekesiltä ja EU:lta. Tällä hetkellä Rajamäen tehtaalla tuotetaan noin viisi prosenttia koko maailmassa käytettävistä entsyymeistä.

Ikosen mukaan yrityksen menestys perustuu monipuoliseen ja ainutlaatuisen korkealaatuiseen tuotevalikoimaan. Jatkuvan tuotekehityksen mahdollistavat työntekijät, joilla on kyky löytää uusia menetelmiä tuotteiden parantamiseksi.

”Parasta on, että saamme tehdä asioita todella monipuolisesti. Koska mikään alalla ei vielä ole kiveen kirjoitettua, omilla valinnoilla ja työllä voi vaikuttaa koko alan kehitykseen”, Ikonen sanoo.

Alan oppii tekemällä

Yrityksen arvot miellyttävät myös tutkimusinsinööri Mirkka Perkkalaista.

”Se, että pääsee osaltaan vaikuttamaan täysin uusien tuotteiden valmistumiseen, on todella palkitsevaa. On hienoa, että yrityksessämme todella kuunnellaan uusia ideoita ja annetaan mahdollisuus oman työn kehittämiseen”, Perkkalainen sanoo.

Bioprosessitekniikkaa opiskellut Perkkalainen aloitti Roalissa kesätyöläisenä vuonna 2012. Vakituisena hän aloitti yritykseen tehdyn diplomityön jälkeen. Myös monen muun työntekijän reitti on kulkenut samaa latua.

”Entsyymiala on Suomessa niin spesifi, että harvalla on suoraan siihen liittyvää työkokemusta. Mikäli ihmisellä kuitenkin on alan perustiedot ja oikea kiinnostus, täällä kyllä opetetaan ja oppii alkuun”, biologiksi ja elintarviketieteiden maisteriksi valmistunut Ikonen sanoo ja pitää Roalia ihannetyöpaikkana kemianteollisuuden luovista ongelmanratkaisutehtävistä kiinnostuneelle.

Kemian teollisuuden osaajien lisäksi kansainvälinen yritys tarjoaa kiinnostavia tilaisuuksia myös muille yrityshallinnon osaajille. Koska 90 % yrityksen tuotteista myydään ulkomaille, yrityksellä on sisaryhtiöidensä kautta toimipisteensä lähes joka mantereella USA:n Fort Lauderdalesta Kiinan Shanghaihin. Valmisteilla olevan tehdaslaajennuksen jälkeen yrityksellä on entistä paremmat valmiudet viedä suomalaista huippuosaamista maailmalle.


Roal Oy on kasvava aidosti kansainvälinen bioteknologiayhtiö, jonka missiona on luoda tervettä kestävää kasvua teollisten entsyymien maailmanlaajuisilla markkinoilla. Roal toimii  suomalaisen Altia Oy:n ja brittiläisen Assosiated British Foodsin yhteisomistuksessa. Tuotteiden markkinointi ja myynti tapahtuu yhteistyössä AB Enzymesin kanssa. Yritys työllistää 160 henkeä.

Teksti: Anna Väre, Kuva: Lasse Kaaria. Artikkeli on julkaistu Helsingin Sanomien välissä ilmestyneessä Sanoma Rekrytointimedioiden Kasvun tekijät -liitteessä 20.9.2014.