Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Blogi

Paranna tehokkuutta ja palautumista näillä aamurutiineilla

6.5.2019 klo 11:44

Ensimmäinen päivä toukokuuta 2017 tulin kotiin pyörälenkiltä ystäväni kanssa. Menin suoraan suihkun kautta vappuaamiaiselle mutta huomasin ihme tunteen alavatsassa aamiaisen aikana. Tuntui siltä että joku olisi potkaissut jalkojen väliin.

Tunteen lisäksi rinnassa oli outoa ahdistuksen tunnetta ja alavatsassa musta pallo. Ihme epätodellinen tunne heikensi fokustani enkä pystynyt miettimään muuta kuin miten selviän seuraavaan minuttiin. Halusin pois kehostani. Pakoon.

Seuraavan yhdeksän kuukauden ajan ravasin lääkäreillä jotka tekivät kaikki mahdolliset tutkimukset, ultraäänestä kolonoskopiaan. “Olet täysin terve” he kaikki sanoivat. En ollut. Vasta tavattuani psykiatrin ymmärsin että olin vakavassa työuupumuksessa. Jäin pois omasta yrityksestäni ja sitä seurasi pitkä sairasloma.

Toipumisprosessin aikana tehostin henkiseen palautumiseen vahvistavia rutiineja. En halunnut palata työelämään ja taas joutua samaan tilanteeseen parin vuoden sisään. Nyt aamuni ovat tasapainoiset, fokus on tehdä joka päivän aamusta pehmeä, palauttava ja alusta jonka päälle rakennan tuottoisan päivän. Tässä on minun kikat.

1. Makuuhuone on kännykkävapaa alue. Jätän yön yli nykyään kännykän aina olohuoneeseen. Mikäli käytät kännykkää herätyskellona, osta herätyskello. Herätyskin on mukavampaa ilman sitä karmeaa vibraatiota. Tai sitten pidät herätyskellon kännykässä ja nouset ylös heti. Torkkuminen on haitallista aivoille.

2. Aamu alkaa edellisenä iltana. Ihmisellä on rajattu määrä päätöksentekoenergiaa päivässä. Haluat käyttää tätä energiaa relevantteihin asioihin. Vaatteet eivät ole relevantti asia. Mieti jo siis edeltävänä iltana mitä puet päälle ja laita vaatteet valmiiksi esille. Suihkun jälkeen on mahtava tunne kun ei tarvitse miettiä näitä asioita vaan napata vaatteet päälle. Hymyilen joka kerta kun näen vaatteeni esillä. Mikäli juot aamukahvia, mitoita purut valmiiksi Moccamasteriin. Kirjoita myös post-it lapuille tai kalenteriin tärkeimmät työtehtävät seuraavalle päivälle. Aamuisin on turhauttavaa käyttää aikaa miettiäkseen millä tehtävällä aloittaisi.

3. Rauhoita aivosi. Joka aamu kun herään ajatukseni lähtevät välittömästi laukalle kuin olisi piripäisen formulakuskin kyydissä. Tekee mieli hyökätä suoraan kännykkään, katsoa some, uutiset, meilit ja saada stimulanssia aivoilleni. Pysäytän kuitenkin itseni ja rauhoitan kehoni. Käytän loistavaa, ilmaista mindfulness-sovellusta “Insight timer” jonka avulla teen 10-20 minuutin hengitysharjoituksen. Sen jälkeen ei tee mieli avata kännykän kaaosta. Meditaation lisäksi venyttelen lonkankoukistajaa, takareisiä ja teen muun muassa cat-cow selkävenytyksen. Loistava tili eri liikkeisiin on Instagramissa Dr Jacob Harden.

Miltä näyttää omat aamuni?

En ole käyttänyt herätyskelloa vuoteen koska keho on löytänyt sopivan rytmin. Nukahdan lähes joka päivä samaan aikaan ja herään 07.00 tienoilla. Nousen sängystä ylös, kaadan veden Moccamasteriin, istahdan alas olohuoneen lattialle, teen mindfulness-harjoituksen ja venytykset. Painan kahvinkeittiminen päälle, menen suihkuun ja suihkusta tullessani vaatteet ja tuore kahvi odottavat jo minua. Avaan tietokoneen, en tsekkaa meilejä, vaan teen tärkeimmät tehtävät pois alta ensiksi (meilit eivät ole tärkeitä). Tämän jälkeen otan tauon, avaan kännykän, luen uutiset ja sometan. Tauon jälkeen katson meilin. Päivä on alkanut tehokkaasti.

Lue lisää Tomin kokemuksia työuupumuksesta

Tomi Kaukinen, Licence to Fail.