Talous ja raha

Pane palkka poikimaan sijoittamalla

Nainen hakee lisätuloja sijoittamalla.

Kuulutko niihin, jotka laittavat palkan haisemaan heti kun se tipahtaa tilille? Tässä jutussa Suomen Osakesäästäjät ry:n toimitusjohtaja Victor Snellman kertoo, miksi palkka kannattaa mieluummin sijoittaa.

Liikunnasta innostuneiden kuulee joskus toteavan, että kun alkaa harrastaa liikuntaa, alkaa samalla kuin itsestään kiinnittää huomiota myös terveellisiin ruokailutottumuksiin.

Säästäminen voi saada aikaan samantapaisen elämäntapamuutoksen. Kun alkaa laittaa rahaa sukanvarteen, pian huomaa tarkkailevansa rahankäyttöään kriittisesti. Kun kulutustottumukset sitten paranevat, rahaa jää entistä enemmän säästöön ja sijoitettavaksi.

Sijoittaminen synnyttää positiivisen kehän, kuvailee Suomen Osakesäästäjät ry:n toimitusjohtaja Victor Snellman.

Snellman itse on sijoittanut yli kymmenen vuoden ajan, 26-vuotiaasta lähtien, ja kasvanut tänä aikana todelliseksi kansankapitalismin puolestapuhujaksi. – Sijoittaminen on jokaisen yksilön etu, sillä sijoittamalla voi saada rahaa käytännössä tekemättä mitään. Tämä on se syy, miksi haluan kannustaa ihmisiä sijoittamaan.

Snellmanin mielestä sijoittamista kannattaa harkita siinä vaiheessa kun huomaa, että palkasta jää rahaa tilille verojen ja välttämättömien menojen jälkeen. – Jos haluaa saada parempaa tuottoa kuin pankkitilin korko, sijoittaminen kannattaa, hän sanoo.

Kovin paljon muuta sijoittamisen aloittamiseen ei tarvitakaan, sillä sijoittaminen on tänä päivänä teknisesti varsin yksinkertaista. – Ei ole ihme, että jo kolmannes kansasta on tavalla tai toisella sijoittajia, Snellman sanoo.

Lue myös: Miksi kiinnostua sijoittamisesta?

Sukunsa ensimmäiset sijoittajat

Victor Snellman muistuttaa, että vaikka sijoittamisesta on puhuttu viime vuosina julkisuudessa paljon, sijoittaminen on vielä melko uusi juttu suomalaisille. – Yhteiskuntamme on nuori, eikä Suomessa ole pitkiä sijoittamisen perinteitä.

Koska opit eivät ole päässeet juurtumaan perhepäivällisillä, moni aloittelija opettelee sijoittamista kädestä pitäen. – Kannattaa lukea oppaita ja blogeja, käydä sijoituskursseilla ja puhua sijoittamisesta muiden aiheesta kiinnostuneiden kanssa, Snellman vinkkaa.

Parhaita sijoittajia ovat ne, jotka ovat perehtyneet asiaan.

Tänä päivänä kansantajuista sijoitustietoa on hyvin saatavilla, joten jos pienikin määrä sijoitettavaa on, ja jos pankkitilin korkoa isompi tuotto kutkuttaa, asioista kannattaa Snellmanin mielestä ottaa selvää.

Hän pitää yhtenä sijoittamisen esteenä nimenomaan tiedonpuutetta. – Jos ei ymmärrä sijoittamista, ei uskalla sijoittaa. Jos ei jaksa, viitsi tai halua ottaa selvää sijoittamisesta, ei voi oppia hyväksi sijoittajaksi, hän summaa.

Toinen sijoittamisen este on se, ettei rahaa yksinkertaisesti ole. – Todella pienestä palkasta ei riitä sijoitettavaksi. Toisaalta isostakaan palkasta ei riitä, jos rahaa käyttää kuin viimeistä päivää.

Lue myös: Tili tyhjä? Näin aloitat säästämisen

Sijoittamisessa säännöllisyys on valttia

Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtajan Victor Snellmanin mukaan sijoittamisessa pääsee alkuun jo parilla–kolmella kympillä kuussa. – Monella suomalaisella se ei ole kovin suuri potti, joka palkasta jää verojen ja välttämättömien menojen jälkeen käteen.

Lue myös: Mihin etätyön verovähennyksiin olet oikeutettu?

Snellman pitääkin sijoitettavia rahasummia olennaisempana sitä, että sijoittaa säännöllisesti, systemaattisesti ja pitkäjänteisesti. Hän kannustaa jatkamaan sijoittamista silloinkin kun kurssit heilahtelevat.

Kokeneita sijoittajia yhdistää juuri se, että he jatkavat sijoittamista pitkäjänteisesti maailman tilanteista ja talouden heilahteluista riippumatta. – Kun kokeneilta sijoittajilta kysyy heidän suurimmasta sijoittamiseen liittyvästä virheestään, he harmittelevat ainoastaan sitä, etteivät aloittaneet aiemmin, Snellman kertoo.

Aloittelijaa alamäet saattavat hirvittää, mutta ne kuuluvat asiaan. – Jos sijoittamiseen ei liittyisi ylä- ja alamäkiä, hyviä tuottojakaan ei olisi mahdollista saada.

Nautintojen maksimointia tai turvaa eläkepäiviä varten

Victor Snellman kannustaa miettimään, mihin haluaa käyttää työtä tekemällä ansaitsemansa palkan. Jos palkasta jää verojen ja välttämättömien menojen jälkeen jotakin käteen, voi pohtia, haluaako maksimoida nautinnon nyt vai säästää ja sijoittaa hankkiakseen myöhemmin jotakin tarpeellista.

Hänen mukaansa monella työssäkäyvällä suomalaissijoittajalla on mielessään jokin konkreettinen tavoite. Tyypillisiä tavoitteita ovat muun muassa omistusasunto, auto ja maailmanympärysmatka. Jotkut sijoittavat sukanvarteen eläkepäiviä varten, koska eivät usko saavansa kunnollista eläkettä.

Säästöjä voi ajatella myös puskurina: jos elämä kolhii, on jotain, millä vastata iskuihin.

Työttömyyttä tai isoja sairaanhoitokuluja on helpompi kestää, jos voi maksaa menoja säästöistä. – Tästä syystä olisi hyvä olla muutakin varallisuutta kuin asunto. Osakkeet ovat parempi puskuri kuin asunto, koska ne voi vaihtaa nopeasti rahaksi.

Sijoitukset ovat myös keino tavoitella vapautta. Ne voivat mahdollistaa välivuoden töistä, elämän leppoistamisen tai työnteon lopettamisen nuorella iällä.

– Et ole niin riippuvainen nykyisestä työnantajastasi, valtiosta etkä eläkejärjestelmästä, kun sinulla on säästöjä. Jos on muutaman kuukauden palkka sukanvarressa, itsevarmuuden tunne kasvaa. Säästöt tuovat rohkeutta pyytää palkankorotusta tai vaihtaa työpaikkaa, Snellman sanoo.

Lue lisää: Näin pyydät palkankorotusta ja saat sen

Sijoittajan kannattaa olla iloinen veronmaksaja

Moni työssäkäyvä harmittelee, ettei tuntuvastakaan palkankorotuksesta jää paljoa käteen, koska veroprosentti nousee yhtä matkaa palkan kanssa. Palkankorotuksen kokoisen summan voi toki sijoittaa kuukausittain, mutta myös sijoittamalla saaduista tuotoista pitää maksaa veroja. Onko sijoittaminen siis lopultakaan niin kannattavaa kuin annetaan ymmärtää?

– Olet tehnyt asioita oikein, jos maksat tuotoistasi veroa, Victor Snellman kuittaa. – Yhtä hyvin voisi kysyä, kannattaako töitä tehdä lainkaan, koska palkasta pitää maksaa veroa.

Snellman pitää sijoittamista työnteon jälkeen tärkeimpänä yhteiskunnallisena tekona. – Kun kansalaiset sijoittavat, valtion kassaan tulee enemmän rahaa. Yhteiskuntamme kestää muuttuvia maailmantilanteita paremmin, kun valtion kassassa on rahaa. Tuotoista maksetut verot hyödyttävät lisäksi jokaista yksilöä, koska verorahoilla saamme esimerkiksi koulutusta ja terveydenhoitoa, hän muistuttaa. – Oma lukunsa sitten on se, miten verotus toteutetaan.

Lue myös: Tili tyhjä? Näin aloitat säästämisen

Toimittaja: Liina Hurri