Blogi

Pandemia toi mukanaan uusia syitä vaihtaa työpaikkaa

Paula Narkiniemen blogi, jossa aiheena työn ja työnhaun maailma.

Pitkään on sanottu, että merkittävin syy työntekijälle vaihtaa työpaikkaa on huono johtaminen ja esihenkilötyö. Tämä syy vaihtaa työpaikkaa pitänee edelleen kärkisijansa listauksissa, mutta sen rinnalle on tullut viimeisen parin vuoden aikana uusia, nimenomaan pandemiasta kumpuavia syitä etsiä työtä muualta – syitä, joihin jokaisen työnantajan olisi syytä havahtua.

Jo lähes kaksi vuotta vallinnut epävarmuus on tuonut työelämään ja työntekijöille myös varmuutta toimia yhä vahvemmin omien arvojensa mukaisesti. Muuttuvat tilanteet, ulkoinen uhka ja koteihin jumiutuminen ovat saaneet työntekijät pohtimaan omia ura- ja työvalintojaan yhä arvoperusteisemmin, mikä näkyy nyt syissä vaihtaa työpaikkaa. Huonon johtamisen rinnalle on noussut ”uusia” syitä jättää vanha taakse ja etsiä itselle sopivampaa työnantajaa muualta.

Vaatimus toimistolla työskentelystä nähdään terveysriskinä, jota ei olla valmiita ottamaan

Pandemian myötä etätyökeskustelu on käynyt kuumempana kuin koskaan, ja jotenkin sen olisi jo olettanut laantuneen ja muovanneen työelämää pysyvästi. Mutta ei, edelleen yllättävän monella työpaikalla globaalisti kiistellään siitä, onko etätyö työtä siinä missä toimistolla tehtäväkin työ – jopa terveysriskin uhalla.

Lue myös: Ratkaisuja etätyön haasteisiin

Siinä missä organisaatiot ovat patistelleet asiantuntijatyötä tekeviä työntekijöitään toimistolle pandemia aikana, ovat työntekijät saaneet tästä terveydellään leikkimisestä tarpeekseen ja vaihtaneet hanakastikin työpaikkaa. Keskustelu etätyöstä kun ei jää enää siihen, missä työtä tehdään, vaan ulottuu pandemian takia yksilön terveyteen ja turvallisuuteen, joista yhä harvempi on valmis tinkimään – etenkään kun yhä harvempi asiantuntijatyö on riippuvainen fyysisestä läsnäolosta toimistolla. Miksi siis tehdä töitä työnantajalle, joka ei välitä työntekijöidensä turvallisuudesta, kun töitä voi tehdä muillekin?

Lue myös: Mistä tietää, että on aika vaihtaa työpaikkaa? – 5 syytä hakea uutta työtä

Kun omat arvot eivät enää kohtaa työnantajan arvojen kanssa

Pandemia, epävarmuus ja muutokset elämässä ylipäätään ovat saaneet työntekijät kautta linjan pohtimaan omia arvojaan ja tätä myöden myös työnantajansa arvoja. Tällä hetkellä jos milloin työpaikkaa vaihdetaan arvoperustaisesti: oma panos ja aika halutaan antaa sellaiselle työnantajalle, jonka arvot voi hyvillä mielin allekirjoittaa. Etenkin nuorten työntekijäpolvien kohdalla arvoperusteinen työnhaku on korostunut aiemminkin, mutta nyt sama näkyy läpi sukupolvien.

Tee testi: Olisiko sinun aika vaihtaa työpaikkaa?

Työn ja muun elämän tasapainoon halutaan panostaa entistä enemmän

Jos pandemia on saanut ihmisten pohtimaan omia arvojaan suhteessa työnantajaan, niin nyt pohdituttaa myös työn ja muun elämän tasapaino. CNBC:n artikkelin mukaan etenkin nelikymppiset naiset ovat tällä hetkellä herkkiä vaihtamaan työpaikkaa saavuttaakseen paremman tasapainon elämässään, mutta eivät ole yksin aikeinensa: liikehdintää on ollut viime vuonna merkittävästi enemmän kuin aiemmin kautta linjan. Työn ei enää haluta lohkaisevan suurinta palaa elämästä vaan sen toivotaan joustavan muun elämän mukana, suuntaan ja toiseen. Työnantajilta vaaditaan joustoa ja kykyä tukea työntekijöitään eri elämänvaiheissa. Trendi, jonka en usko laantuvan pandemian laantumisen myötä.

Onko pandemia vaikuttanut sinun syihisi vaihtaa työpaikkaa?

Lue myös: Työstä irtisanoutuminen – ota huomioon nämä seikat