Työllisyysnäkymät

Palkkatyöstä yrittäjäksi

2.2.2016 klo 15:11

Nina Rantala perusti 123TEA - Nordic Tea Company -yrityksen rakkaudesta parempaan teehen. Millaista oli siirtyä palkkatyöstä yrittäjäksi?

– Koko juttu lähti liikkeelle yhdestä kahvilassa nautitusta aamupalasta, jossa kovaan ääneen ihmettelimme ystäväni kanssa ravintoloissa tarjotun teelaadun huonoutta. Sen sijaan, että olisimme tyytyneet pelkkään kritisointiin, päätimme tehdä asialle jotakin ja otimme ”härkää sarvista”, Nina Rantala valottaa yrityksensä perustamisen alkuvaiheita.

Nina ja hänen bisneskumppaninsa Mirka Olin alkoivat etsiä markkinoilta parempilaatuista teetä.

– Se ei ollutkaan kovin helppoa. Monissa teesekoituksissa käytetään aitojen raaka-aineiden sijaan aromeja ja öljyjä. Myös makumaailmat olivat banaani-mangosekoituksineen todella kaukana meidän skandinaavisesta perimästämme. Päätimme siis aloittaa tuotekehityksen omista sekoituksistamme, maistattaa niitä ravintoloille ja katsoa mitä palautetta saamme. Palaute oli hyvää ja kannusti meitä jatkamaan. Siitä se iso pallo sitten lähtikin pyörimään, Nina kertoo.

Mieli avoinna mahdollisuuksille

Ninan siirtyminen palkkatyöläisestä yrittäjäksi on monien asioiden summa. Mieli oli avoin uusille mahdollisuuksille. Kun löytyi idea ja sopiva yhteistyökumppani, asiat lähtivät rullaamaan. Myös rohkeutta tarvittiin roimasti.

– Oli tärkeää, että löytyi hyvä ja luotettava yhtiökumppani, joka oli yhtä innostunut samasta asiasta ja jonka kanssa hulluimmatkin ideat tuntuivat mahdollisilta. Myös läheisten tuki ja usko asiaan kannustivat eteenpäin. Selvitin myös heti osa-aikaisen työn mahdollisuudet. Osa-aikaisella tulolla rahoitimme elämisen silloin, kun oma yritys ei vielä tuottanut mitään.

Monipuolista kokemusta

Nina Rantala on tehnyt elämässään kaikkea mahdollista, kuten asunut seitsemän vuotta Väli-Amerikassa. Jo tuolloin hän laittoi ystävineen erilaisia yrityksiä pystyyn.

– On ollut huonekaluliikettä, maahantuontifirmaa ja mobiiliohjelmistoyrityksiä: teimme innokkaasti kaikkea missä näimme rahan liikkuvan. Sittemmin muutin houkuttelevan työtarjouksen perässä Kiinaan ja sain sitä kautta siirron Intiaan. Kun oli aika palata takaisin Suomeen, kävi mielessä, että olisi kiva aloittaa yrittäjän elämä, mutta koska ns. "omaa porukkaa" ei silloin ollut kasassa, jatkoin palkkatöissä muutaman vuoden, Nina muistelee.

Yrittäjyyden haasteina Nina kokee sen, kuinka paljon monista asioista pitäisi tietää, vaikka perehtymisaikaa on hyvin vähän.

– Hyvänä esimerkkinä tästä on vierailuni pakkausalan ammattimessuilla, jossa yhden yrityksen ständillä halusin tietää enemmän pahvilaatikoiden hinnoista ja minimiostomääristä. Sanoin myyjälle että: "minua kiinnostaa nuo teidän pahvilaatikot" johon myyjä hieman närkästyneenä vastasi: "tarkoitat siis meidän pakkauskartonkeja". Minun olisi lisäksi pitänyt osata kertoa pakkauskartongin haluttu solutiheys (mikä ihme se sellainen on?) ja pystyä siltä istumalta arvioimaan tulevien vuosien tilausmäärät (no jos nyt aloitettaisiin yhdestä erästä), Nina Rantala kertoo.

Teealan yrittäjänä on tiedettävä ja muistettava lakikiemurat, on osattava hakea lupaa sieltä täältä ja tuolta, osattava antaa vastauksia, vaikka niitä ei aina olisi itselläkään.

– Parasta tässä työssä on se, että voin melkein joka päivä mennä kotiin ja kiljua riemusta ja innostuksesta. Se voi olla sitä, että olemme onnistuneet jossakin asiassa, meille on tullut uusi asiakas tai olemme saaneet hyvää palautetta.

Suurimman kiitoksen Nina antaa kuitenkin yhtiökumppanille ja "rikostoverille" Mirkalle.

– Olemme tunteneet ensimmäisestä luokasta alkaen, mutta maailma heitellyt meitä eripuolille, kunnes parisen vuotta sitten lähdimme viemään tätä ideaa eteenpäin. Se, että hyvästä ideasta syntyy yritys, vaatii ympärilleen juuri oikean tiimin, Nina summaa.

123TEA - Nordic Tea Company

www.123tea.co

www.facebook.com/123teacompany

www.instagram.com/123teacompany