Blogi

Palkkaa asennetta – miten?

17.9.2018 klo 7:00

"Voit opettaa työntekijälle taitoja, mutta et asennetta" on yksi klassisimmista lausahduksista tämän päivän rekrytoinneissa. Väite pitää varmasti monessa kohtaa paikkansa, mutta miten sitä käytännössä toteutetaan – miten palkataan asennetta?

Asenne on subjektiivinen käsite, joka vaihtelee aika lailla sen mukaan, kuka siitä puhuu. Siksi onkin varsin haastavaa määritellä, minkälaista se oikea, jokaisen työnantajan kaipaama asenne oikein on. Voiko sitä edes määritellä yksiselitteisesti?

Jollekin hyvä asenne työelämässä tarkoittaa positiivista lähestymistapaa asioihin, toiselle sisäistä eteenpäin ajavaa nälkää menestyä ja toiselle taitoa navigoida ja politikoida läpi työelämän karikoiden. Asenne voi siis ilmetä monella eri tapaa. Eikö siis ole ihan rekrytoijasta ja työnantajasta kiinni, minkälaista toivottu asenne juuri kyseisessä organisaatiossa on? Tämän ajatuksen pohjalta alkaa olla varsin haastavaa määritellä, mitä ominaisuuksia rekrytoijan kannattaa painottaa rekrytoidessaan uusia työntekijöitä.

Ehkä asenne – tai sen tunnistaminen – onkin mutu-tuntumaa, vatsanpohjassa kouraiseva tunne siitä, että tällä tyypillä on juuri meille sopivaa, oikeanlaista asennetta? Sen sijaan, että sanottaisiin, että palkkaa asennetta, pitäisikö sanoa, että palkkaa tyyppi, joka aiheuttaa positiivisen jopa fyysisenkin reaktion rekrytoijassa?

Jos nimittäin kysyt työnhakijalta, minkälainen asenne sinulla on tai yrität kiertää ilmiselvän kysymyksen muulla tavoin, voi hyvinkin olla, että saat aidon asenteen kuvaamisen sijaan vain vakuuttelua siitä, että asennetta on – vaikka mitään takeita tälle ei olisikaan. Luultavasti lähes kaikki työnhakijat vähintäänkin kaunistelevat totuutta haastatteluissa ja kertovat olevansa motivoituneita, hyvällä asenteella varustettuja tiimipelaajia, jotka kuitenkin pärjäävät myös itsenäisesti. Kaikki työnantajien arvostamat kliseet tiskiin vaan siis, koska ajatellaan, että näin varmaan kuuluu sanoa.

Miten siis arvioida, pitääkö hakijan väite paikkansa vai ei asenteen kohdalla? Muuten kuin kuuntelemalla sitä vatsanpohjatuntumaa.

Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina