Työhyvinvointi

Päiväkotilapsi sairastaa 100 päivää vuodesta

30.9.2016 klo 7:00

Lasten hengitystieinfektiot yleistyvät syksyisin päiväkotien ja koulujen alkamisen myötä. Päiväkodin aloittava lapsi voi sairastella lähes tauotta jopa puolen vuoden ajan altistuessaan infektiotautien kierteelle. Syy voi olla suurten ryhmäkokojen lisäksi myös ravinnossa.

Suomalaislapset sairastavat vuosittain viidestä kymmeneen infektiotautia. Alle 3-vuotiailla päiväkotilapsilla infektio-oireisia päiviä on keskimäärin sata ja yli 3-vuotiailla 50. Taudit tarttuvat ärhäkästi pisaratartuntana läheisessä kontaktissa ja yhteisistä leluista.

Päiväkodeissa pöpöt leviävät herkästi, koska koolla on paljon lapsia, mutta myös kotihoidossa olevat lapset sairastelevat. Hengitystieinfektion tyypillisiä oireita ovat vuotava tai tukkoinen nenä, yskä, kuume ja kurkkukipu. Oireet kestävät usein viikosta kahteen ja usein esimerkiksi yskäoireet pahenevat öisin.

Puolustuskyvyssä ja immuniteetissä vaihtelua

Vanhempia ihmetyttää usein, miksi toiset lapset tuntuvat sairastelevan koko ajan, kun taas toiset selviävät vähemmällä. Eroja sairastumisherkkyydessä on myös perheen sisällä. Lasten limakalvojen paikallinen puolustuskyky on yksilöllinen ja immuniteetissa on eroja. Allergiset ja atoopikot ovat muita herkempiä saamaan limakalvoille infektioita.

Tutkimukset osoittavat, että tupakansavulle altistuminen lisää moninkertaisesti riskiä sairastua hengitystieinfektioihin ja saada vaikeampia komplikaatioita. Myös ravinnon vaikutuksia lasten sairasteluun on alettu tarkastella, mutta tutkimuksia aiheesta on vielä vähän. D-vitamiinilisän säännöllisestä käytöstä on jonkin verran näyttöä infektiotautien ehkäisemisessä. Lisäksi Oulussa tehty tuhat päiväkotilasta kattanut tutkimus osoitti selkeitä eroja lasten ruokavalion vaikutuksista nielu- ja korvatulehduksiin.

Esimerkiksi sokeria paljon nauttineet lapset kantoivat nielussaan useammin korvatulehdusta aiheuttavia bakteereita, kun taas marjoja ja hedelmiä säännöllisesti syöneet lapset sairastivat vähemmän korvatulehduksia.

Sairastelun ehkäisyssä käsien säännöllinen pesu on erityisen tärkeää. Lisäksi pienten vauvojen kanssa liikuttaessa tulisi välttää ruuhkaisia paikkoja ja nuhaisia vieraita. Äidin vasta-aineet suojaavat vauvaa monilta viruksilta noin puoleen vuoteen saakka, mutta jo vastasyntyneellä on tuntemattomasta syystä herkkyys sairastua rs-virukseen, joka vauvaikäisellä usein vaatii sairaalahoitoa.

Lievitä sairastavan lapsen oireita:

- Särkyä voidaan lievittää lapsille tarkoitetuilla kipulääkkeillä.

- Jos lapsen vointi on huono ja hän selvästi kärsii kuumeesta, voidaan kuumetta laskea lääkkeellä. Lievä kuume voi kuitenkin edistää taudin paranemista.

- Nenän tukkoisuutta voidaan helpottaa pienelläkin vauvalla keittosuolalla tai suolasuihkeella. Näiden on todettu olevan hyödyllisiä myös limakalvojen toipumiselle.

- Yskänärsytystä voi vähentää nauttimalla lämpimään veteen sekoitettua hunajaa tai voitelemalla rintaan ärsytystä lieventävää voidetta.

- Yskänlääkkeestä ei ole todettu olevan apua lasten yskänärsytykseen. Höyryhengityksen sijaan etenkin kurkunpääntulehduksen oireisiin suositellaan viileää, kosteaa ilmaa.

Milloin flunssainen lapsi lääkäriin?

- Kun yleisvointi epäilyttää. Jos lapsi ei jaksa leikkiä tai kiinnostua mistään, on väsynyt ja nuutunut tai ei juo tarpeeksi nestettä, on hyvä viedä lapsi lääkärin arvioitavaksi.

- Kun lapsi ei suostu juomaan. Kuivumisriskin takia lapsi on vietävä lääkärin arvioitavaksi, jos hän ei ole vuorokauteen juonut nesteitä tai on poissaoleva tai veltto. Ruokahaluttomuus ei ole yhtä huolestuttavaa, sillä lapsi kestää muutaman päivän, vaikka ei söisi kiinteää ruokaa ollenkaan.

-  Kun korkea kuume on ainoa selkeä oire. Kuume on yleinen oire tulehdustilasta, jonka syy täytyy selvittää.

- Kun herää epäilys, että lapsen korvat oireilevat, kurkku on arka tai hengitys vaikeaa ja rohisee. Välikorvatulehdus, nielutulehdus ja keuhkoputkentulehdukseen liittyvä hengitysvaikeus voivat vaatia lääkärin arviota.

- Kun lapsi ei kasva normaalisti. Silloin sairastelun taustoja tulee selvittää enemmän.

- Kun jokainen flunssa johtaa esimerkiksi korvatulehdukseen tai alahengitystieinfektioon. Lapsen ei tarvitse kärsiä sairastelusta turhaan, vaan tilannetta voidaan helpottaa esimerkiksi korviin asennettavien putkien avulla.

Lähde: Terveystalo