Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työhyvinvointi

Päätetyö haastaa näkökyvyn

2.5.2018 klo 12:54

Päätetyötä tekevällä voi olla haasteita näkemisen kanssa. Optikko, Lappeenrannan Instrumentariumin myymäläpäällikkö Heli Karvonen kertoo, mistä on kyse ja miten näköongelmia voi ratkoa.

Mitkä ovat yleisimmät näkemisen haasteet paljon tietokoneella työskentelevillä?

Päätetyö voi aiheuttaa silmien väsymistä. Tällöin katsetta täytyy tarkentaa tekstiin usein. Yleislasien terävän näkemisen alue lähelle voi olla pieni. Jos käytössä on monta näyttöpäätettä, päätä joutuu pyörittelemään edestakaisin nähdäkseen terävästi.

Näyttöpäätteen ruutu saattaa häikäistä. Lisäksi näytön sininen valo voi aiheuttaa silmien väsymistä ja punoitusta.

Silmät kuivuvat. Näyttöpäätteellä moni räpyttelee huomaamattaan silmiään harvemmin, sillä jokaisen räpäytyksen jälkeen katseen joutuu tarkentamaan uudelleen tekstiin. Näin ollen silmien kosteutus vähenee. Kontrastinäköä heikentävä silmien kuivuus lisääntyy iän myötä.

Mikä auttaa?

Näyttöpäätteelle on hyvä olla omat silmälasit, sillä yleislasit eivät välttämättä sovellu päätetyöhön. Vahvuuksien lisäksi näyttöpäätelasit voivat erota yleislaseista toiminnallisuuksissa, kuten pinnoitteissa ja linssilaadussa.

Kosteuttavat silmätipat auttavat silmien kuivuuteen.

Nykyaikaisilla tutkimuslaitteilla voidaan selvittää, kuinka hyvin näköä pystyy käyttämään esimerkiksi näyttöpäätetyössä.

Tutkimuksilla lisätietoa omasta näkemisestä

Perinteisessä optikon näöntutkimuksessa tutkitaan näön tarkkuutta. Laajennetussa näöntutkimuksessa selvitetään näöntarkkuuden lisäksi silmänpohjan rakenne, kontrastinäkö ja näkökenttä.

Kontrastinäkö- ja näkökenttätutkimuksissa tarkoituksena on selvittää, miten hyvin näköä pystyy käyttämään. Tämän vuoksi sitä kutsutaan toiminnalliseksi näöntutkimukseksi.

Kontrastinäkö kertoo, miten ihminen pystyy erottamaan eri sävyjä toisistaan, esimerkiksi kirjaimet taustasta. Huono kontrastinäkö aiheuttaa herkästi häikäistymistä valaistusolosuhteiden vaihdellessa. Kontrastinäköä voi parantaa muun muassa linssin sävyillä ja pinnoitteilla.

Näkökentällä tarkoitetaan sitä, miten laajalle alueelle näkee. Näkökentän tutkimuksessa selvitetään näkökentän laajuutta ja laatua, eli miten tutkittava havaitsee liikkeet näkökentän eri alueilla.

Silmänpohjankuvauksessa nähdään silmänpohjan ominaisuudet ja mahdolliset poikkeavuudet sen rakenteessa.

Mikäli tutkimustuloksissa ilmenee poikkeamia, optikko suosittelee tutkittavalle uusintatarkastusta tai ohjaa hänet silmälääkärille.

Laajennettu näöntutkimus sopii kaikenikäisille. Tutkimuksessa silmiin ei laiteta lääkeaineita, joten sen jälkeen voi ajaa autoa.

Lähde: Instrumentarium