Blogi

Päästä reippaasti irti

Työelämä kuormittaa vaatimuksillaan: koko ajan olisi tehtävä enemmän, paremmin ja nopeammin. Samalla aikamme on rajallinen ja vanhasta pitäisi osata luopua aktiivisesti, mutta kukaan ei opeta, miten.

Olen ollut ”mitä lopetetaan?” -palavereissa, joissa ideoitiin uutta tekemistä vanhasta luopumisen sijaan. Olen nähnyt, kuinka vanhaa kaavaa toistetaan niin kauan ja automaattisesti, ettei kukaan edes ymmärrä kyseenalaistaa työn merkitystä - ennen kuin ulkopuolinen tulee ja kysyy, miksi tätä tehdään? Ja olen nähnyt senkin, kuinka hyvistä perusteluista huolimatta vanhaa turhaa tehtävää jatketaan, koska ainahan niin on tehty.

Ehkä parhaita neuvoja urallani ovat olleet nämä kaksi, joiden avulla vanhasta luopuminenkin on helpompaa:

1. Jos joku työ tuntuu turhalta, lopeta sen tekeminen, mutta älä tee siitä isoa numeroa - jos joku sitten kysyy perään, katso seuraava vinkki.

2. Anteeksi on helpompi saada kuin lupa.

Hiukan kapinallisia molemmat, mutta oikein käytettynä johtavat pääasiassa parempiin lopputuloksiin. Tietenkään tätä ei voi soveltaa ihan mihin vain, mutta moneen asiantuntijatyöhön liittyvään turhaan työvaiheeseen tai tehtävään nämä pätevät yllättävän hyvin.

Kun johonkin asiaan totutaan ja sitä katsellaan liian läheltä liian pitkään, alkaa irti päästäminen olemaan aina vain vaikeampaa. Siksi usein uusien työntekijöiden aloittaessa työpaikalla heihin kohdistetaan toive ”katsoa asioita ulkopuolisen silmin” - koska he pystyvät siihen. Samaan aikaan näiden ulkopuolisten silmien kertomat parannusehdotukset saatetaan ottaa nihkeästi vastaan: eihän se tiedä kun on uusi!

Vanhasta irti päästäminen kuitenkin helpottaa - työtaakkaa, ajattelua ja uuden kehittämistä. Jos pöydällä on koko ajan liikaa, kyynistyy ajattelemaan, ettei kehitystä tai uutta tapaa tehdä tarvita. Koska itse ei pysty ottamaan uutta vastaan.

Päästä tänään jostain vanhasta työtavasta irti: kokeile miltä tuntuu tai mitä tapahtuu, jos jätät sen raportin, jota kukaan ei edes aukaise, koostamatta. Säästyykö sinulta aikaa muuhun mielekkäämpään ja arvoa tuottavaan vai tulevatko kollegat linjoja pitkin? Aina voi kokeilla ja palata vanhaan jos se on tarpeellista, mutta jos ei kokeile ei voi tietää muuttuuko mikään.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina