Blogi

Ovatko unelmat oikotie onneen?

7.8.2015 klo 12:39

Työkyöpeli-sana puhuttelee. Näitä blogeja lukiessani pysähdyn usein miettimään, mitä se tuo mieleeni. Kyöpeli tarkoittaa minulle aavetta tai paikkaa. Kyöpelivuorta, jonne noidat kokoontuvat tai naimattomat joutuvat kuoltuaan. Ovatko työnhakijat nykyään kyöpeleitä ja työpaikat kyöpelinvuoria?

Kun organisaatiokonsulttina luen uusimpia tutkimustuloksia suomalaisesta työelämästä, näyttää siltä, että olemme menossa tuohon suuntaan. Miksi emme voisi raskaan vuorille kiipeämisen sijaan laskeutua kepeästi siniseen mereen, kokea työelämän imua ja elää myös työssä unelmat todeksi. Niille unelmaretkillehän me useimmiten lähdemme lomillamme – muutamana päivänä vuodessa.

Annoin yrityksemme jokaiselle työntekijälle kesälahjaksi Frank Martelan viime keväänä ilmestyneen kirjan Valonöörit. Kirjan tavoitteena on antaa konkreettisia työkaluja hyvän, onnellisen ja merkityksellisen elämän rakentamiseen. Uskon, että kesälukemisto auttoi jokaista pysähtymään omien unelmien ja merkityksellisten asioiden äärelle. Ne kun helposti hukkuvat arjessa asiakasorganisaatioiden tilanteisiin.

Aloitamme syksyn kokoontumalla yhteen. Rakennamme ja päivitämme yhdessä unelmien työkulttuuria. Työpaikkaa, jossa jokainen kokee onnea ja hyvän elämän makua. Tätä samaa jatkamme myös asiakasorganisaatioiden kanssa.

Parhaimmillaan unelmien työpaikassa: yksilön unelma toteutuu, kun työstä tulee merkityksellinen, innostava ja palkitseva. Ryhmän unelma toteutuu, kun toiminnasta tulee mielekästä, laadukasta ja tehokasta. Ryhmälle syntyy kyky toimia yhdessä tavoitteiden suunnassa, haastavissakin tilanteissa. Organisaation unelma toteutuu, kun suoritustaso paranee ja organisaation tavoitteet toteutuvat parhaalla mahdollisella tavalla. Omistajien ja rahoittajien unelma toteutuu, kun organisaation uudistumis- ja innovaatiokyky kehittyy ja tavoitteet pystytään kohdentamaan asiakkaalle lisäarvoa tuottaviin uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin.

Työkulttuurin rakentamisessa unelmat eivät ole oikotie onneen. Unelmien työkulttuuri rakentuu samalla periaatteella kuin mikä tahansa kasvu: kovalla työllä. Siksi sitä on luotava strategisesti sekä yksilö, ryhmä että organisaatiotasolla. Pitkäjänteisellä ja kokonaisvaltaisella kulttuurin rakentamisella kyöpelit voivat löytää valon ja työpaikat elämän. Tästä syntyy onnellinen työelämä. Sitä tietä minä haen, entä sinä?

Terhikki Rimmanen, toimitusjohtaja, organisaatiokonsultti

Humap Consultation Oy

www.humap.com