Blogi

Ota vastuu somestasi

Viime viikolla radiossa keskusteltiin – ilmeisesti johonkin tutkimukseen liittyen – siitä, miten yllättävän moni työnantaja myöntää hylänneensä työnhakijan tämän some-tilien sisällön perusteella. Keskustelu kävi kuumana siitä, onko työnantajalla oikeutta tehdä näin.

Ja kyllähän se niin on, että teoriassa ja ihan lainkin mukaan näin ei saisi toimia, mutta käytäntö osoittaa sitten jotain ihan muuta – olemmehan kuitenkin vain ihmisiä. Eli Suomessa työnhakijaa ei saisi googlailla – tai oikeastaan, saa toki googlailla, mutta mitään johtopäätöksiä tämän googlailun perusteella ei sitten saisi tehdä. Käytännössähän tilanne on lähes mahdoton, mieti vaikka itse: googlaat työhakijan ja löydät jotain sellaista, mikä ei mielestäsi sovi esimerkiksi yrityksesi arvoihin – tiputatko hakijan jatkosta vai et? Rekrytoinnin alkuvaiheessa veikkaan tiputuksen olevan se yleisin reaktio, vaikka hakijalla saattaisi olla ihan hyvä selityskin netti- tai somehistoriaansa.

Mutta koska koskaan et voi tietää, mitä se potentiaalinen työnantaja netti- tai somehistoriastasi on mieltä, asialle kannattaa ehdottomasti tehdä jotain jo ennen työnhakua. Kannattaa siis googlata itsensä aika ajoin ja etenkin työnhaun alkaessa, ja katsastaa ainakin ensimmäiset pari hakutulossivua ja arvioida, mitä se netti juuri sinusta kertoo? Todennäköisesti some-profiilisi nousevat tulosten kärkeen – toisilla tämä on käytännössä kaikki, mitä netistä löytyy, toisilla tuloksista löytyy sitten paljon muutakin.

Some-tilien osalta neuvoisin noudattamaan seuraavaa nyrkkisääntöä: jos et ole aivan satavarma, että soisit potentiaalisen työnantajasi selaavan jotain tileistäsi, tee tilistä yksityinen. Jos taas kaikki sisällöt kestävät päivänvalon, turha niitä on lähteä sulkemaan.

Tämän lisäksi erikseen kannattaa harkita sitäkin, mitkä some-tilit esimerkiksi CV:ssä jakaa katsastettavaksi. Jos oma-aloitteisesti jaat tilisi CV:ssä, niitä luonnollisesti saa ja pitääkin tarkastella, eli siinä kohtaa ei voi enää perääntyä. Tietyillä aloilla oletetaan, että esimerkiksi LinkedIn-profiili tai Twitter-tili ovat mukana CV:ssä, toisilla aloilla näillä ei ole merkitystä. Jos kuitenkin koet, että joku some-tilisi kertoo hyvin sinusta ammattilaisena tai jostain työsi kannalta merkittävästä kiinnostuksen kohteesta, voi tilin hyvin jakaa työnantajalle. Esimerkiksi, jos bloggaat ja haluat potentiaalisten työnantajien tietävän, että olet innokas kirjoittaja, jaa toki blogisi, jos sen sisältö on sellaista jolla on merkitystä työsi kannalta.

Somen osalta työnhaussa ei mielestäni kannata ottaa turhia riskejä, jos yhtään tuntuu siltä, ettei omia tilejään halua työnantajien silmille. Eikä tämä tarkoita sitä, että näiltä tileiltä pitäisi löytyä jotain todella epäedullista materiaalia sinusta, vaan sekin kannattaa muistaa, että osa meistä on yksityisempiä persoonia kuin toiset – ja tätä tulee työnantajienkin kunnioittaa. Pääasia on, että tiedät, mitä sinusta netistä löytyy ja ymmärrät, että voit itse vaikuttaa siihen, minkälaisen kuvan potentiaaliset työnantajat sinusta netin perusteella saavat.

Lue aiempia Työkyöpeli-blogeja

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina