Blogi

Ota kaikki irti alkuvuoden rekrytointisesongista

Nyt se starttaa: ensimmäinen vuoden kahdesta tärkeimmästä rekrytointisesongista! Tässä kolme vinkkiä työnhakijalle sekä työnantajalle uuden sesongin käynnistyessä.

Työnhakija:

1. (Passiivisen) hakijan profiilit kuntoon

Jos olet passiivinen työnhakija ja ehkä lähinnä vasta tiirailet uusia mahdollisuuksia, kehotan tässä kohtaa viilaamaan työnhakuun liittyvät some-profiilisi esittelykuntoon. Koska myös työnantajat ovat aktiivisia tähän aikaan vuodesta, kannattaa some-profiilit tuunata edustuskuntoon hyvissä ajoin ennen kuin yksikään työhakemus on tehty – sama tietenkin pätee aktiivisillekin hakijoille.

2. Kartoita oma erottautumiskeinosi

Työnhakijoita on nyt suorastaan massoittain liikenteessä, joten tästä massasta erottautuminen kannattaa. Mieti, mitkä ovat parhaat puolesi hakijana, missä olet hyvä ja mitä persoonassasi on sellaista ettei työnantajan kannata ohittaa hakemustasi. Tämän pohdinnan jälkeen hakemustenkin tekeminen käy helpommin kun tiedät jo, mitä puolia itsestäsi kannattaa korostaa.

3. Muista valmistautuminen videohaastatteluvaiheessa

Rekrytointiprosessin edetessä haastatteluvaiheeseen, eteesi tulee mitä todennäköisimmin videohaastattelu – sen verran yleistyneitä ne ovat. Nimestään huolimatta kyseessä harvoin on perusmallinen haastattelu, ennemminkin vastaat muutamaan työnantajan esittämään kysymykseen videolla. Näihin kannattaa valmistautua ja miettiä etukäteen, mitä haluat sanoa sen sijaan että jutustelet menemään. Jokaista kysymystä varten kannattaa miettiä muutaman kohdan lista itselle, asiat jotka tästä aiheesta ainakin haluat kertoa. Jos vastauksen jälkeen olo on epävarma, tee se uudelleen. Muista, että videohaastattelu on työnantajan ensimmäinen face-to-face-kontakti sinuun, vaikket itse työnantajaa vastatessasi näekään.

Työnantaja:

1. Kokeile sitä uutta juttua!

Eteesi on viime vuoden aikana varmastikin tullut yksi jos toinenkin uusi rekrytointityökalu tai edes idea. Mitäpä jos näin vuoden alkuun rohkeasti kokeilisit yhtä niistä? Aloita edes jostain pienestä muutoksesta, kunhan aloitat.

2. Panosta työnhakijakokemukseen

Omaa rekrytointiprosessia on hyvä aika ajoin tarkastella kriittisesti ja mielellään käydä se yksityiskohtaisesti läpi: miten hakijaa kohdellaan eri vaiheissa, miten vuorovaikutus rakentuu ja minkälainen fiilis prosessista jää päällimmäiseksi mieleen. Ota prosessi tarkasteluun ja tee tarvittavat korjaukset – näin et pelota hyviä hakijoita turhaan pois huonolla työnhakukokemuksella.

3. Yksittäisistä kampanjoista hallittuun kokonaisuuteen

Sen sijaan että rakentaisit vuoden rekrykampanjat aina yksittäin ja erillisiniä lähtöinä, panosta alkuvuodesta koko vuoden punaisen langan löytämiseen ja suunnittele vuodelle työnantajamielikuvaa tukeva kokonaisuus, jota erilliset kampanjat tukevat.

Tsemppiä vuoden alkuun molemmille osapuolille!

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina