Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työllisyysnäkymät

Osaajapula ja rekrytointiongelmat lisääntyneet

27.2.2019 klo 8:46

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan jopa 18 000 työpaikkaa jäi vuonna 2018 syntymättä sen vuoksi, ettei sopivia työntekijöitä löytynyt.

Työllisyys on vuoden aikana kohentunut paljon. Tammikuussa 2019 työllisyysaste nousi Tilastokeskuksen mukaan 72,6 prosenttiin. Näin ollen hallituksen 72 prosentin tavoite ylittyy kirkkaasti. Samalla työttömyys laski 6,4 prosenttiin, mikä on alle arvioidun rakenteellisen työttömyyden rajan.

Vaikka työllisyys on kohentunut, samaan aikaan yritysten rekrytointiongelmat ovat lisääntyneet. Tilastokeskuksen mukaan yli 40 prosentilla yrityksistä on ollut rekrytointivaikeuksia. Varsinaista työvoimapulaa on ollut 17 prosentilla yrityksistä.

Samasta ilmiöstä viestii myös avointen työpaikkojen määrä. TEM:n mukaan tammikuussa TE-toimistoihin ilmoitettiin 87 000 avointa työpaikkaa, joka on 12 400 enemmän kuin vuosi sitten.

Näillä keinoilla työllisyysaste 75 prosenttiin

TEM:n virkamiehet esittävät pitkälle meneviä ­uudistuksia muun muassa verotukseen, työttömyysturvaan ja perhevapaisiin. Niin purettaisiin kannustinloukkuja ja edistettäisiin työntekijöiden liikkuvuutta. Samalla työllisyysaste saataisiin 75 prosenttiin.

Tähän tarvitaan TEM:n mukaan myös maahanmuuttajia. Myös työvoiman osaamisesta on pidettävä huolta työelämälähtöisen oppimisen ja koulutuksen avulla.

Keskustelu eri vaihtoehdoista onkin tervetullutta, vaikka poliitikot ratkaisevatkin loppujen lopuksi mitä ehdotuksia viedään eteenpäin.

Lähde: TEM