Työhyvinvointi

Optikon vinkit liikenteeseen

4.10.2016 klo 7:00

Tuoreen tutkimuksen mukaan joka kymmenes pohjoismaalainen on joutunut ratissa vaaratilanteeseen, kun ei ole käyttänyt ajaessaan tarvitsemiaan silmälaseja tai piilolinssejä.

Silmälasit kannattaa pitää aina mukana, sillä lasit lisäävät reaktioaikaa liikenteessä. Väsyneet silmät ovat turvallisuusriski, joten myös riittävistä tauoista on tärkeä huolehtia. Ratissa turvallisuusriskejä voivat aiheuttaa niin heikentynyt näkö kuin haastavat sääolosuhteet.

Tuoreesta tutkimuksesta selviää, että kymmenesosa pohjoismaalaisista on joskus joutunut vaaralliseen tilanteeseen autolla ajaessaan, kun ei ole käyttänyt silmälaseja tai piilolinssejä. Moni kuvittelee näkevänsä paremmin kuin todellisuudessa näkeekään. Vaikka lain puitteissa saisikin ajaa ilman silmälaseja, kannattaa niitä silti pitää etenkin ajaessa. Lasit lisäävät reaktioaikaa esimerkiksi hämärällä tai huonon sään yllättäessä.

Väestön ikääntymisen myötä näköongelmien vaikutus liikenneturvallisuuteen on yhä ajankohtaisempi asia. Iän myötä monet näkökykyyn vaikuttavat silmäsairaudet yleistyvät ja monen kohdalla myös liikenteessä näkeminen hankaloituu.

Rasittuvatko silmäsi autolla ajaessa?

Pitkäaikainen autolla ajaminen voi olla silmille raskasta. Tutkimuksen mukaan neljä kymmenestä pohjoismaalaisesta sanookin silmiensä väsyvän ajaessa helposti. Auton ratissa nopeasti väsyvät silmät saattavat kieliä kaukonäön heikentymisestä.

Maalaisjärki on hyvä pitää mukana automatkoillakin. Omaa oloa kannattaa kuunnella ja pitää taukoja tarvittaessa – jos silmät lasittuvat tai ne eivät tunnu pysyvän auki, on aika ajaa hetkeksi tien sivuun tai käydä huoltoasemalla kahvilla.

Riittävät tauot auttavat keskittymään ja antavat silmille lepoaikaa. Myös silmälaseihin saatavasta heijastuksenestopinnoitteesta on apua liikenteessä. Varsinkin hämärällä pinnoitetuilla linsseillä näkee paremmin, kun linssiin ei tule häiritseviä heijastuksia.

Huono näkyvyys häiritsee

Suomen neljä vuodenaikaa tuovat ajamiseen haastetta. Syksyn tullen esimerkiksi matalalla oleva aurinko saattaa sokaista autoilijaa. Yli puolet suomalaisista on joskus autolla ajaessaan joutunut vaaralliseen tilanteeseen sääolosuhteiden tai säästä johtuvan huonon näkyvyyden vuoksi.

Yleisimmät sääolosuhteiden aiheuttamien vaaratilanteiden syyt ovat kaatosade, sokaiseva aurinko tai sankka sumu. Häikäiseviin auringonsäteisiin osataan tutkimuksen mukaan varautua Suomessa hyvin: 70 prosenttia suomalaisista säilyttää autossa aurinkolaseja ajamista varten.

Optikon vinkit turvalliseen ajamiseen:

- Käytä silmälaseja tai piilolinssejä ajaessa. Lasit lisäävät reaktioaikaa esimerkiksi hämärällä tai huonolla säällä.

- Tarkastuta silmäsi säännöllisesti: jos silmäsi väsyvät ratissa helposti, sinulla saattaa olla heikko kaukonäkö. Sopivista silmälaseista on silloin apua.

- Muista pitää tarpeeksi taukoja. Jos silmät väsyvät, on hyvä ajaa hetkeksi tien sivuun.

- Hanki silmälaseihisi heijastuksenestopinnoite. Pinnoitetuilla laseilla näkee paremmin varsinkin hämärällä.

- Jos tarvitset silmälaseja, hanki hansikaslokeroon vahvuuksilla varustetut aurinkolasit. Silloin sekä suojaat silmät sokaisevalta auringolta että näet vaivattomasti.

Lähde: Specsavers

Asiantuntija: Maarit Saarikoski, optikko, Specsavers Oy

Tutkimus toteutettiin heinä-elokuussa 2016 verkkokyselynä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Hollannissa. Kyselyyn osallistuivat 18-vuotiaat ja sitä vanhemmat henkilöt. Vastauksia saatiin yhteensä 5 219, joista suomalaisia vastaajia oli 1 172.