Opiskelu työssä
Tämän päivän työelämä liikkuu melkoista vauhtia, kehittyy ja muuttuu jatkuvasti - mukana pysyäkseen osaamista on päivitettävä säännöllisesti.
Tavallaan on jännä ajatus, että ammatilliset opinnot suoritetaan pääasiassa ennen kuin työura on edes käynnistynyt ja jatko-opiskelu tämän jälkeen jää vain harvan hommaksi. Toki jos mielii vaihtaa alaa, opintoja todennäköisesti tulee väistämättä jatkettua jossain kohtaa. Muuten kuitenkin ammatillinen kehittyminen ja osaamisen päivittäminen saattaa hyvinkin jäädä kokonaan työntekijän oman kiinnostuksen ja viitseliäisyyden varaan - pahimmillaan työnantaja ei kannusta taitojen päivittämiseen lainkaan työajalla. Ja siinä voi piillä iso riski.
Ajattele, että valmistut parikymppisenä, menet alasi töihin ja opintosi työurasi aikana voidaan parhaimmillaankin ehkä laskea koostuvan muutamasta kymmenestä koulutuspäivästä ja ehkä seminaarista. Muuten opiskelet ehkä alaasi oman kiinnostuksen mukaan ja seuraat mitä tapahtuu. Riittääkö tämä osaamisen päivittämiseen? En usko, jos ”opintoihin” ei kuulu lainkaan käytännön harjoittelua: tiedät ehkä, mitä pitäisi tehdä toisin, mutta käytännössä juuri mikään ei ehkä muutu.
On sekä työnantajan että työntekijän epäonni, jos kouluttautumiseen työuran aikana ei panosteta - toisinaan olisi syytä päivittää osaamista ihan kunnolla ja työnantajalle olisi hyödyllistäkin ”päästää” työntekijä kouluttautumaan kunnolla säännöllisin väliajoin. Ehkä jopa ihan vaatia tätä. Työntekijä tuntee yrityksen ja uusi osaaminen toisi näin suhteessa lisää hyötyjä verrattuna siihen, että osaaminen ostetaan joko ulkoa tai tilalle palkataan uusi tekijä - tiedämmehän, miten riskialtista uuden henkilön rekrytointi on ja kuinka kauan menee, että timanttisinkaan ammattilainen on tuottava työssään.
Miten sinun työpaikallasi suhtaudutaan opintoihin työajalla: saatko kouluttautua vai pitääkö uuden oppimisen tapahtua vapaa-ajalla?
Paula Narkiniemi
Vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina