Työuran alussa

Opiskelijoiden jaksaminen ja mielenterveys

9.4.2018 klo 16:14

Opiskelijahyvinvointiverkosto, johon kuuluu mielenterveyden ammattilaisia ympäri Suomen, kampanjoi tänä keväänä ajankohtaisesta ja tärkeästä aiheesta; opiskelijoiden jaksamisesta ja mielenterveydestä.

Kampanjan taustalla on ajatus siitä, että mielenterveys on voimavara ja hyvinvoinnin kulmakivi, josta kannattaa pitää huolta. Mielen hyvinvointia voi ylläpitää ja lisätä pienilläkin teoilla. Juuri näitä tekoja halutaan tuoda esiin ensimmäistä kertaa vietettävässä Opiskelijoiden Mielenterveyspäivässä 18.4.2018.

– Opiskelijoiden mielenterveyspäivänä muistutetaan, että opiskelijoiden mielellä on väliä. Kutsumme kaikkia mukaan tukemaan mielenterveyttä positiivisten keinojen kuten myötätunnon avulla, Nyyti ry:n psykologi Elina Marttinen sanoo.

Nuorten psyykkinen oireilu lisääntynyt

Psyykkinen oireilu on lisääntynyt korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa vuosi vuodelta (Korkeakouluopiskelijoiden Terveystutkimus 2016). Puolella opiskelijoista on masennuksen ja ahdistuksen oireita, kokemuksia jatkuvasta ylirasituksesta ja uupumuksesta.

Uupumus voi johtua opiskeluun liittyvästä stressistä ja ilmetä väsymyksenä, kyynisyytenä ja riittämättömyyden tunteina. Lähes jokainen opiskelija kokeekin väsymystä ja univaikeuksia.

Yli viidennes opiskelijoista kokee mielialansa, tulevaisuuden suunnittelemisen, omat voimansa ja kykynsä negatiivisiksi. Korkeakouluopiskelijoiden lisäksi uupumuksen kokemukset ovat hälyttävän yleisiä jo toisen asteen koulutuksessa opiskelevien keskuudessa (Kouluterveyskysely 2017).

– Mielenterveys on osa opiskelukykyä, joka on yhteydessä opintojen sujuvuuteen, hyvinvointiin ja tulevaan työkykyyn, Marttinen sanoo.

Julkinen keskustelu auttaa vähentämään mielenterveysongelmiin liittyviä ennakkoluuloja ja stigmaa. Lisääntyvä tieto antaa yhteisöille valmiuksia kohdata mielenterveyden ongelmia.

Opiskelijahyvinvointiverkosto

Opiskelijoiden Mielenterveyspäivä 18.4.2018

Lähde: Nyyti