Työuran alussa

Opiskelija vai työtön?

17.3.2015 klo 9:00

Epävarmoina aikoina voi olla parempi pysytellä opiskelijana kuin valmistua työttömäksi.

Päättäjät julistavat, että työuria on pidennettävä ja nuoret on saatava nopeammin työelämään. Työn saaminen voi näinä aikoina olla kuitenkin vaikeaa, kun työttömien määrä kasvaa kasvamistaan.

Jos korkeakouluopiskelijalla on mahdollisuus valmistua tänä keväänä, kannattaako paperit ottaa ulos nykyisessä työmarkkinatilanteessa?

Ilmarisen johtaja Jaakko Kianderin mukaan ei kannata valmistua silloin, jos näyttää siltä, että edessä on työttömyys.

Työuraa mietittäessä on kyse ennen kaikkea oman cv:n rakentamisesta ja työttömyysjakso ei ainakaan lisää työnhakijan kiinnostavuutta. Työttömänä olo heti valmistumisen jälkeen antaa helposti huonon kuvan työnhakua ajatellen. Myös opiskelijasta voi tuntua masentavalta, jos hän valmistuu suurin odotuksin ja jääkin heti työttömäksi.

Suunnitelmallisuutta

Opiskelijat ovat vuosikymmenten ajan suunnitelleet, milloin on hyvä ajankohta valmistua. Esimerkiksi viime laman aikaan 90-luvulla monet viivästyttivät valmistumistaan huonon työtilanteen vuoksi.

Jos oman alan töitä ei ole tarjolla silloin, kun valmistumisen aika koittaa, kannattaa opiskella vielä lisää tai esimerkiksi lähteä ulkomaille opiskelemaan.

Tämä vaikuttaa siihen, miksi suomalaisten opiskeluajat näyttävät tilastoissa pitkiltä. Ihmiset eivät halua valmistua, ennen kuin he ovat saaneet työpaikan. Tämän vuoksi näyttää siltä, että opiskellaan aika pitkään.

Toisaalta opiskeluaikanakin tehdään paljon töitä eli työurien pituuden ja opiskeluaikojen välinen suhde ei ole niin suoraviivainen.

Työllisyystilanne vaihtelee

Työllisyystilanne vaihtelee paljon eri aloilla. Rekrymarkkinoilla aktiivisinta tammi- ja syyskuussa. Nyt ei ole paras mahdollinen aika valmistumiselle. Tilanne korreloi aika hyvin yleisen taloustilanteen kanssa. Onneksi monet työllistyvät myös esimerkiksi kesätyön kautta.

Työkokemuksellakin on merkitystä. Silti työttömyys ei välttämättä ole merkki siitä, että jotain on pielessä.

Kannattaa miettiä, miltä opintojen ja työkokemuksen muodostama kokonaisuus näyttää työnantajan näkökulmasta. Jos opinnot ovat venyneet todella pitkiksi, työnantaja voi miettiä, onko henkilön ollut vaikea valmistua. Jos taas työskentelee opintojen aikana, voi pitkä opiskeluaika olla perusteltua. Työnantajat arvostavat työkokemusta, muualtakin kuin omalta alalta.

Tärkein asia opiskelijalle, valmistumista miettivälle ja työtä hakevalle on rohkeus. Se, ettei lukitse ajatuksiaan liian varhain, vaan katsoo laajasti ympärilleen, mitä vaihtoehtoja on auki. On hyvä muistaa, että työelämässä (-kään) ei voi ennakoida kaikkea, ja joskus työpaikka saattaa löytyä yllättävästäkin käänteestä.

Lähde: Taloussanomat