Työuran alussa

Opiskele kesällä!

22.6.2015 klo 8:27

Kesällä opiskelukin saattaa maistua makealle ja erilaisia opintomahdollisuuksia on yllättävän paljon.

Kesälukio on kuin opettavainen kesäleiri

Kesälukiossa voi esimerkiksi valmistautua lukio-opintoihin, suorittaa lukiokursseja, valmistautua ylioppilaskirjoituksiin tai osallistua opinto-ohjaukseen.

Kesälukiot järjestetään kurssikeskuksissa ja kansanopistoissa Suomessa ja ulkomailla. Kesto on yleensä viikosta kolmeen ja opiskelu on sinä aikana kokopäivästä. Tarjolla on useiden eri aineiden kursseja. Osassa kesälukioista opiskellaan lukioaineita mutta teemakesälukioiden kurssit painottuvat esimerkiksi liikuntaan, kieliin tai matemaattis-luonnontieteellisin aineisiin.

Kesälukion tarjontaan liitty yleensä majoitus, ruokailut, retkiä sekä vapaa-ajan ohjelmaa. Osallistumismaksut vaihtelevat kurssin pituuden ja ohjelman laajuuden mukaan noin 390–500 euron välillä.

Yliopistoissa on vaihtoehtoja

Avointen yliopistojen opintoja järjestetään useissa kaupungeissa lähiopetuksena sekä verkko-opintoina. Kesän kursseille ilmoittautumiset tehdään jo keväällä, mutta opintoihin voi yleensä ilmoittautua niiden alkamiseen saakka, mikäli kursseilla on tilaa.

Vaikka opintojakso vastaa aina tiettyä opintoviikkojen määrää, voi avoimeen yliopistoon hyvin mennä vaikka syventääkseen tietämystään omasta alastaan ja kehittämään ammattitaitoaan. Kurssitarjonta vaihtelee esimerkiksi autoilun kulttuurihistoriasta aina rahoituksen perusteiden kautta vaikkapa ergonomian perusopintoihin.

Kesäyliopistoja on myös ympäri Suomen. Ne on tarkoitettu lukiolaisille mutta soveltuvat hyvin muillekin koulutietojen kertaamiseen.

Varsinaisissa yliopistoissa voi usein kesän aikana tehdä tutkintoihin kuuluvia opinnäytteitä, harjoitteluja ja projektitöitä. Tenttiminen tapahtuu yleensä sähköisesti.

Opistoissa kukkii taide

Kansan- ja työväenopistoissa on kädentaitoja kunnioittavaa ja taiteellisempaa valikoimaa kuten kirjansidontaa, tekstiilityö-, musiikki-, kirjoitus- ja maalauskursseja. Kurssit kestävät yleensä vajaan viikon.

Ulkomaisia kieliä voi kesäyliopiston ja avoimen yliopiston lisäksi opiskella Suomessa tai ulkomailla kielikursseilla ja usein myös kansanopistoissa.

Kaikki irti kesäopinnoista

Koska kesäopiskelu on lyhytaikaista, kannattaa siitä ottaa kaikki irti. Kun käytät opintoajan tehokkaasti, voit nauttia vapaa-ajasta hyvällä omallatunnolla.

Jos opiskelet verkko-opintoina tai pänttäät vaikkapa yliopistoa varten, tehokas ajankäyttö ja opiskelun aikatauluttaminen yksinkertaistavat urakkaa.

Joillakin opiskelu sujuu paremmin kaukana kodin häiriötekijöistä; kirjasto on mukavan viileä ja rauhallinen paikka opiskella kesällä. Monet ovat harmillisesti jonkun osan kesästä kiinni. Tarkista kirjastosi aukioloaika täältä: http://www.kirjastot.fi/

Motivaatiota vaikkapa tehokkaaseen aamupänttäämiseen saat, kun tiedät, että voit palkita itsesi iltapäivällä virkistävällä pulahduksella tai rentoutumalla terassin tuulahduksessa.

Satu Varjonen

Lähteet: http://www.kesalukio.fi/

http://www.kesayliopistot.fi/