Blogi

Onko työsi sitä, mitä aikanaan kuvittelit sen olevan?

Työelämä muuttuu kiihtyvää tahtia ja harvan pystyy suunnittelemaan työuraansa vuosiksi saati vuosikymmeniksi ennakkoon. Automaatio, teknologia ja yhteiskunta muovaavat niin työtehtäviä kuin kokonaisia ammatteja ja moni tekee nyt sellaista työtä, jota ei aikanaan olisi ollut mahdollista edes opiskella.

Olen siinä mielessä uniikissa yhtiössä töissä, että kollegoinani on sekä juuri alalla ja yhtiössä aloittaneita että kolmenkymmenen vuoden uran saman työnantajan leivissä tehneitä konkareita. Vaikka ura on jälkimmäisillä ollut pitkä ja ulkopuolisen silmään saattaa vaikuttaa yksioikoiseltakin, sitä se ei ole ollut. Pitkän työuran saman työnantajan leivissä tehneet kollegat ovat saaneet kehittyä ja kehittää tekemistään monen pienemmän uran verran, opetella kokonaan uusia ammatteja ja täydentää opintojaan työrupeamansa aikana. Sama, mitä työelämässä tapahtuu koko ajan oli sitten yhden tai useamman työnantajan palveluksessa.

Urapolkuja vai "miniammatteja"?

Jos nyt mietin omaa uraani ja opintoja, joiden oli aikanaan kai tarkoitus koulia minua työelämään, eivät opinnot juurikaan voineet ennakoida tulevia töitäni markkinoinnin ja viestinnän parissa. Kun valmistuin, Facebook oli vasta rantautunut Suomeen ja muutamaa vuotta myöhemmin tein sen ja muiden some-kanavien parissa työtä, jolle ei ollut nimikettä, koulutusta tai oikeastaan mitään muutakaan raamia kuin se, minkä yritysten ja kuluttajien tarve määritteli. Olin ammatissa, joka vasta muotoutui.

Sama tilanne toteutuu yhä useammalla alalla: työt, joihin opintojen tulisi valmentaa ovat auttamatta jäljessä sitä kiivasta kehitystä, johon uransa alussa oleva väistämättä hyppää.

Uusia ammatteja syntyy jatkuvalla syötöllä ja harva päätyy lopun ikää tekemään juuri sitä, mistä uransa alussa haaveili tai mitä kuvitteli työn olevan.

Milleniaalien ja tätä nuorempien sukupolvien työurat rakentuvat jo nyt "miniammateista" ja jatkuvasta uran suunnan vaihtamisesta: yhdessä hetkessä ammatti on X ja muutaman vuoden kuluttua on täysin ok vaihtaa suuntaa ammattiin Ö.

Työn merkityksellisyyden korostuessa työntekijöiden keskuudessa ja se fakta, että uraa on tänä päivänä helpompi vaihtaa kuin ennen, luovat pohjan työurille, jotka eivät enää noudata samaa tuttua rataa kuin vanhemmilla sukupolvilla. Saman työnantajan leivissä pysyminen tai edes samassa ammatissa työskentely tuntuu absurdilta vaihtoehdolta maailmassa, jossa kaikki ovet ovat avoinna: itseään saa ja kannattaa toteuttaa, sillä pitenevistä työurista halutaan kaikki ilo irti. Miksi riutua vuosikymmeniä ammatissa, joka ei enää vastaa omia toiveita tai alkuperäisiä kuvitelmia, jos vaihtoehtona on tehdä jotain muuta?

Vastaako sinun nykytyösi sitä, mitä kuvittelit sen joskus alun perin olevan?

Katso avoimet työpaikat.