Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työllisyysnäkymät

Onko tulevaisuuden työ silppua?

9.4.2018 klo 8:29

Raportin mukaan tulevaisuuden työ on silppua tai vaatii korkeaa osaamista.

Valtioneuvoston tilaamassa raportissa työelämän murroksesta ennakoidaan, että perinteiset ammattikuvat hälvenevät ja entistä suurempi osa työstä muuttuu yrittäjämäiseksi, itseohjautuvaksi ja joustavaksi. Samalla toimeentulon saaminen työstä tulee epävarmemmaksi.

Raportin mukaan tulevaisuudessa on tarvetta kolmenlaisille työntekijöille: korkean teknologian hi-tech-osaajille, empatiaan ja ihmisen kohtaamiseen erikoistuneille hi-touch-osaajille ja niille, jotka ovat valmiita silpputöihin.

Demos Helsingin Johannes Koposen mukaan työtä ei tulevaisuudessa riitä kaikille, jolloin osallisuus yhteiskuntaan tulee rakentaa muulla tavalla. Työttömyyden kielteisten terveysvaikutusten välttämiseksi raportti suosittaa, että sosiaaliturvan lähtökohdaksi otetaan vapaaehtoistyö tai muu toimeliaisuus.

Raportin pitkän aikavälin suosituksissa esitetään esimerkiksi, että julkisen sektorin pitäisi tarjota alustoja muille talouden toimijoille ja että oppimisesta pitäisi tehdä elinikäistä niin, että opiskelija sitoutuu oppilaitokseensa koko elämänsä ajaksi.

SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antilan mukaan yhteiskunnan pitäisi valmentaa erityisesti ikäihmisiä uusiin kansalaistaitoihin, kuten hoitamaan pankki-, vero- ja eläkeasiansa sähköisesti. Työssä vaadittavan osaamisen päivittämistä hän pitää tarpeellisena, mutta sille olisi löydyttävä maksaja. Iso riski on myös ihmisten jakaminen pysyvästi korkean osaamisen taitajiin ja silpputyöntekijöihin.

Raportti on taustaselvitys hallituksen tulevaisuusselonteon toiselle osalle, joka on tarkoitus toimittaa eduskunnalle kesällä 2018. Raportin takana ovat ajatushautomo Demos Helsinki ja VTT. Mukana oli myös asiantuntijoita mm. Helsingin yliopistosta ja THL:stä.

Lähde: Demos Helsinki, VTT ja Kansan Uutiset