Talous ja raha

Onko käteinen katoamassa Suomesta?

23.8.2016 klo 13:12

Käteisen käyttö Suomessa on Euroopan unionin tasolla vähäistä, selviää Suomen Pankin selvityksestä. Vuonna 2015 käteistä nostettiin Suomessa noin 16 miljardia euroa, kun huomioon otetaan automaattinostot, pankkikonttorinostot ja käteisnostot kauppojen kassoilta. Ylivoimaisesti suurin osa nostoista tehtiin automaateilta.

Käteisen käyttö vähenee Suomessa, mutta kasvaa Etelä-Euroopassa

Käteisen määrän ennustetaan edelleen laskevan Suomessa: vuosina 2015–2020 sen ennakoidaan vähenevät 20,3 prosenttia. Eurooppa näyttäisi menevän käteisen käytössä eri suuntiin, sillä useissa Euroopan maissa käteisen rahan ennustettu jopa lisääntyvän tulevina vuosina. Eniten Länsi-Euroopan maista käteistä käytetään Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa, joissa käteisen käytön on myös ennustettu edelleen kasvavan vuosina 2015–2020.

Käteisen käytön vähenemistä on pidetty myös yhtenä perusteena sille, että käteisnostoja automaateilta on alettu veloittamaan. Rahoitustuotteiden vertailuun erikoistuneen VertaaEnsin.fi:n selvityksen mukaan Suomessa toimivien pankkien käteisnostoveloituskäytännöt ovat kirjavia. Täysin ilmaiseksi kotimaassa käteisnostoja tarjoavat enää OP ja Aktia. Enimmillään käteisnostosta voi joutua maksamaan yhden euron. Useimmilla pankeilla ensimmäiset neljä tai viisi käteisnostoa kuukaudessa ovat kuitenkin ilmaisia, jonka lisäksi kaupan kassoilla ostosten yhteydessä tehnyt nostot ovat kuluttomia.

Onko käteinen kätevä maksuväline?

Suomea voi pitää nykyään jossain määrin jo käteisvastaisena maana. TNS:n kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista yrityksistä vain 34 prosenttia pitää käteistä toivottavana maksuvälineenä. Luku on euroalueen alhaisin yhdessä Alankomaiden kanssa. Maissa, joissa käteistä käytetään paljon, käteisen käyttöön myös suhtaudutaan suopeammin: Espanjassa 50 prosenttia, Italiassa 47 prosenttia ja Portugalissa 62 prosenttia yrityksistä pitävät käteistä hyvänä maksutapana.

Käteisen rahan tulevaisuus lienee kuuma puheenaihe lähitulevaisuudessakin, kun pankit veloittavat käteisen käyttämisestä ja uudet maksutavat – kuten mobiilimaksaminen ja kryptovaluutat - valtaavat jalansijaa. Mielenkiintoista on myös nähdä, eriytyvätkö Euroopan maat käteisen käytössä, vai alkaako käteisen käyttö kääntymään laskuun myös Välimeren maissa.

Joonas Heikkinen / Vertaaensin.fi