Kesätyötarinat

"On kiehtovaa päästä työskentelemään tällaisella näköalapaikalla EK:n asiantuntijoiden kanssa"

Elinkeinoelämän keskusliitto ry, Finlands näringsliv rf

Millainen toimenkuvasi on ja millaiset tehtävät kuuluvat vastuullesi?

Euroopan unionissa on digitaalisten sisämarkkinoiden strategia, jonka on tarkoitus yhdistää eri jäsenvaltioiden markkina-alueet ja rakentaa uudenlainen lainsäädännöllinen kehys digitaalisille palveluille. Tähän kuuluu yli 30 lainsäädännöllistä hanketta. Strategia on annettu vuonna 2015 ja se yritetään nyt viedä loppuun. Seuraan tähän strategiaan kuuluvia asetus- ja direktiiviehdotuksia sekä sitä, missä kohdassa lainsäädännöllinen prosessi etenee ja kokoan näistä infopaketin EK:n sivuille.

Käytännössä käyn läpi valtavat määrät EU-papereita ja tarkastelen, miten EK:ta kiinnostavia artikloja on neuvoteltu ja mitä mieltä komissio, parlamentti ja neuvosto ovat näistä. Näihin sisältyy muun muassa yhteiskunnallisesti merkittäviä asetusehdotuksia kuva- ja henkilötietojen vapaasta liikkuvuudesta. 

Millainen on koulutustaustasi?

Olen maisterivaiheen opiskelija Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Olen aiemmin valmistunut medianomiksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin koulutusohjelmasta.

Mikä sai sinut kiinnostumaan kesätyöstä EK:ssa?

Minua kiinnostaa EU-oikeus. Näin Facebookissa ilmoituksen, jossa haettiin kesätyöntekijää digitaalisten sisämarkkinoiden tiimoilta. Henkilötietojen suojaa käsittelevän graduni aihe sopi hyvin tähän kesätyöpaikkaan.

Mitä erityisesti odotit kesätyöltäsi?

Odotin digitaalisiin sisämarkkinoihin liittyvää vastuullista työtehtävää.

Miksi olet kiinnostunut juuri tästä alasta?

Minua kiinnostavat immateriaalioikeudet, tietosuoja ja tekijänoikeudet. EU-oikeudessa yhdistyy politiikka, valta ja lainsäädännön kehittäminen. EU:ssa luodaan lainsäädäntöä, joka vaikuttaa Suomessakin. Tämä on aina poliittisen kamppailun tulos ja pitkä prosessi, koska EU:ssa on 28 erilaista jäsenvaltiota. Esimerkiksi vuoden 2018 toukokuussa voimaan tulleen tietosuoja-asetuksen matka ehdotuksesta käytäntöön alkoi vuodesta 2012. Lainsäädännön tulee olla joustavaa mutta myös riittävän selkeää, jotta oikeusvarmuus ja ennakoitavuus säilyy.

Millaisten tehtävien parissa haluat työskennellä tulevaisuudessa?

EU-oikeuden parissa. Olen viihtynyt EK:ssa ja Brysselkin kiinnostaa.

Mitä olet oppinut kesätyössäsi?

Olen oppinut, miten EU:n lainsäädäntöprosessi toimii. Lisäksi olen huomannut, kuinka vaikeaa elinkeinoelämän sääntely on. Tietty asetus vaikuttaa eri tavalla eri toimijoihin.

Miten voit hyödyntää kesätyössä oppimaasi myös tulevaisuudessa?

Voin hyödyntää tätä kaikkea suoraan esimerkiksi gradussani, joka käsittelee sitä, miten henkilötietojen suojan perusoikeusasema huomioidaan digitaalisten sisämarkkinoiden strategiassa. Tutkin siinä, kuinka taloudellisia sisämarkkinatavoitteita punnitaan suhteessa henkilötietojen suojaan. Henkilötietojen suoja on myös edellytys taloudellisille tavoitteille, luottamuksen säilyttäminen on tärkeää.

Millainen työnantaja EK on ollut?

Hyvä, juuri sellainen kuin lupasikin. Lähiesimieheni on mahtava. Minulle on annettu vastuuta ja olen saanut työskennellä itsenäisesti. Työpaikkani sijaitsee kivalla paikalla Etelärannassa.

 Miten perehdyttäminen on järjestetty?

Ensimmäisenä päivänä kiersimme talon ja kävimme lähiesimieheni kanssa läpi työtehtäväni. Vaikka tämä on itsenäinen projekti, olen aina tarvittaessa voinut kysyä neuvoa. 

Mikä työssäsi on parasta? Mikä sinua motivoi?

Uuden oppiminen ja haastavuus. On kiehtovaa päästä työskentelemään tällaisella näköalapaikalla asiantuntijoiden kanssa. Kaikki täällä käytävät keskustelut ovat mielenkiintoisia. Yrityslainsäädännön seitsemän hengen tiimimme on mahtava, asiantunteva mutta hauska. Oli yllätys huomata, kuinka rento ilmapiiri täällä on. Olin aiemmin työskennellyt neljä vuotta asianajotoimistossa ja siellä oli muodollisempaa.

Mikä on mieleenpainuvin tapahtuma työssäsi?

Porin SuomiAreena, jossa olin katsomassa digitaalisiin sisämarkkinoihin liittyviä keskusteluja. Ja tietysti se, kun voitin työpaikkamme sisäisen jalkapallon MM-kisaveikkauksen.

Millainen työilmapiiri EK:ssa on? Miten sinut on otettu vastaan työyhteisössä?

Minut otettiin heti lounaalla mukaan osaksi porukkaa.

Millaisia ominaisuuksia tai taitoja työssäsi tarvitaan?

Laajojen asiakokonaisuuksien hallintaa ja EU:n lainsäädäntömassasta olennaisten kohtien kaivamista. Oikeustieteellisen tiedekunnan opinnot helpottivat artiklojen hahmottamisessa suhteessa kokonaisuuteen. Myös englannin kielen taito on oleellinen.

 Millainen on mielestäsi hyvä työnantaja?

Antaa työntekijälle sekä ohjausta että tilaa, vapautta ja vastuuta.

Työelämässä tarvitaan yhä enemmän molemminpuolista joustoa esim. työaikojen ja liikkuvan työn suhteen. Miten tämä näkyy EK:ssa?

Työaikani saa vaihdella, voin mennä ja tulla vapaasti viikkotyöaikojen sekä työtehtävien puitteissa.

Oletko kiinnostunut työskentelemään ulkomailla? Tarjoaako EK kansainvälisiä uramahdollisuuksia?

Olen kiinnostunut ja EK:lla on toimisto Brysselissä. Olen aiemmin työskennellyt Suomen YK:n edustustossa New Yorkissa viestintäharjoittelijana puoli vuotta. Lisäksi olen ollut vaihto-oppilaana Etelä-Ranskassa.

Miten suosittelisit EK:ta nuorille?

Täällä on tosi monta eri alojen kiinnostavaa kesätyöpaikkaa, voit työskennellä yrityslainsäädännön lisäksi esimerkiksi veropuolella tai kauppasuhteissa. EK on hyvä työnantaja ja täällä pääsee työskentelemään asiantuntijoiden kanssa päivänpolttavien yhteiskunnallisten asioiden keskelle.

  Kuvat & Teksti: Niko Jekkonen Artikkeli on toteutettu yhteistyössä EK:n kanssa.