Työhyvinvointi

Oletko läsnäoleva työkaveri?

13.4.2015 klo 6:47

Tietoinen läsnäolo hetkessä (engl. mindfulness) tarkoittaa sitä, että keskittää kaiken tarkkaavaisuutensa käsillä olevaan hetkeen. Mieli on täynnä vain tätä hetkeä. Tietoiseen läsnäoloon kuuluu hetken hyväksyminen juuri sellaisena kuin se on, arvottamatta tai tulkitsematta.

Läsnäoleva työkaveri huomaa toisen eleet, ilmeet ja äänensävyn. Hän aistii toisen tunnelman ja pyrkii vilpittömin mielin kuulemaan ja ymmärtämään mitä toinen haluaa ilmaista. Kun on toiselle aidosti läsnä, oma agenda unohtuu hetkeksi. Läsnäoleva on hereillä ja myötäelää, muttei välttämättä ota kantaa tai edes avaa suutaan. Läsnäolon hetkeen mahtuu vain se mitä on NYT. Tähän hetkeen ei tuoda mennyttä eikä tulevaa, ei muita ihmisiä eikä tapahtumia.

Läsnäolon merkityksestä puhutaan paljon, koska alituinen kiire ja sen mukanaan tuoma keskittymisen puute saa meidät voimaan pahoin ja tekemään huonoja ratkaisuja. Elämme moderneja aikoja, mutta ihmisen keho on edelleen varustettu luolamiehen automaattitoiminnoilla.

– Luolamiehen stressi saattoi johtua esimerkiksi siitä, että peto juoksi kintereillä tai perhe näki nälkää. Stressitila oli seuraus hengenvaarasta, joten keho ja mieli valmistautuivat pakenemaan tai taistelemaan. Tänä päivänä keho-mieli toimii saman kaavan mukaan: Stressin aikana keskitytään eloonjäämiskamppailuun, vaikka kyse ei olekaan enää hengenvaarasta. Kova stressi saa aikaan lähes primitiivisen mielentilan, jossa aivojen älykkäin ja inhimillisin osa jää hyödyntämättä. Työyhteisössä tärkeät ominaisuudet kuten vaativa ajattelutyö, analyysi, uuden oppiminen, vuorovaikutustaidot, luovuus, oivaltaminen ja myötätunto estyvät, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentaja Pirkko Tavaila sanoo.

Läsnäolon taidossa ensimmäinen haaste on oppia olemaan läsnä itselle. Pitäisi olla malttia pysähtyä hetkeen monta kertaa päivässä, ja vain hengitellä kunnolla niin, että pallea kohoilee. Hengittelyn lisäksi kannattaa juoda lasillinen vettä rauhallisesti siemaillen, kulaus kerrallaan. Vedenjuonti edistää läsnäolon taitoa jo siitä syystä, että suuri osa ihmisistä kärsii kroonisesta nestevajeesta. Keskittyminen on mahdollista vasta, kun solut saavat riittäväsi happea ja vettä. Pulssi tasaantuu entisestään, kun keskittyy seuraamaan hengitystä. Ajatukset saavat tulla ja mennä ilman, että niihin tarttuu tai niitä arvioi. Ympäristön äänet ja näkymät saavat olla mitä ovat. Tämä hetki hyväksytään juuri sellaisena kuin se näyttäytyy. Kun pysähtyy ja keskittyy hetkeen, aivot elpyvät ja työnteko sujuu paljon vaivattomammin.

Kun itselle antaa tilaa palautua, jaksaa olla läsnä myös muille. Läsnäoloon riittää, että rauhoittuu ja keskittyy toiseen, on olemassa toiselle ihmiselle juuri nyt, eikä kiirehdi toisaalle. Ei tarvitse neuvoa, ei terästäytyä eikä esittää viisasta.

Hetkeen keskittymisen taito karttuu harjoituksen myötä. Vähitellen alkaa huomata kuinka monin tavoin läsnäolo näyttäytyy työyhteisössä. Joka on itse läsnä, tuntee helpommin toisen läsnäolon. Läsnäolo voi tuntua pelkkänä lämpimänä ja voimaa antavana energiana. Se voi ilmetä rohkaisevana katseena voi olla hiljaista tukea tiukassa palaverissa. Jokaisesta tuntuu hyvältä tulla kuulluksi ja huomioiduksi.

Pirkko Tavaila,(Certified Holistic Health Coach, KTM, MTi) on valmistunut kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentajaksi maailman suurimmasta ravitsemuskoulusta, New Yorkin Institute for Integrative Nutrition:sta. Hän on julkaisi Yhdysvalloissa esikoiskirjansa Eight Steps to Me, Finding Wisdom Within, jouluna 2013. Hän toimii yritys- ja yksilövalmentajana, kouluttajana sekä kirjoittajana. Aiemmalta koulutukseltaan Pirkko on kauppatieteiden maisteri sekä tiedottaja. Hänen oma matkansa kaupallisen maailman pyörteistä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ei ollut aivan mutkaton. Vahva visio terveemmästä ja antoisammasta elämästä sai hänet löytämään polulle, jolla tasapaino elämän eri osa-alueilla on kaiken perusta. Omien elämänkokemustensa myötä Pirkko osaa asettua kiireessä puurtavien asiakkaidensa asemaan. Hänen missionsa on saattaa mahdollisimman moni kohti elinvoimaa ja luonnollista terveyttä – elämää, jossa hyvä olo ja unelmat ovat totta tässä ja nyt. www.eatbenow.com