Työhyvinvointi

Oletko ihastunut työkaveriin?

Nainen ja mies nauravat työpaikalla.
28.1.2022 klo 9:01

Työkaveriin ihastuminen saattaa pelästyttää, mutta tunteet eivät ole vaarallisia – eivät, vaikka eläisit hyvässä parisuhteessa. Alkoiko yksi työkavereista vaikuttaa muita kiinnostavammalta tai hauskemmalta? Synkkaako erään kanssa paremmin kuin toisten? Muljahtiko vatsanpohjassa kun kollega X katsoi silmiin? Taidat olla ihastunut työkaveriin!

Tunteet työpaikalla voivat yllättää tai säikäyttää. Työkaveriin ihastuminen saattaa tuntua jopa hävettävältä. Ihastumisessa, edes työkaveriin ihastumisessa, ei kuitenkaan ole mitään pahaa tai vaarallista.

Ihmiset kokevat lämpimiä tunteita toisiaan kohtaan läpi elämänsä – toiset harvakseltaan, toiset usein ja palavasti, jotkut alvariinsa. Ei siis ole mikään ihme, että itse kunkin työuran aikana työkaveri tai muutama panee perhoset lepattamaan vatsanpohjassa.

Lue myös: Tunteet työpaikalla

Jos vielä mietit, onko noloa tai vaarallista olla ihastunut työkaveriin, vastaus tulee tässä: työkaveriin ihastuminen on ihan ok!

Ihastuminen työkaveriin tarjoaa tilaisuuden itsetutkiskelulle

Pitkässä parisuhteessa ihmiset eivät aina tule aktiivisesti näyttäneeksi ihastusta eivätkä edes kiinnostusta toisiaan kohtaan. Uteliaisuus ja ihailevat katseet unohtuvat jonnekin pyykki- ja tiskivuorten taakse, vaikka kumppania kohtaan tuntisi syvää rakkautta.

Kun työkaveri sitten yllättäen osoittaa uteliaisuutta, olo on imarreltu. Kenen tahansa mielestä on mukavaa kun toinen kyselee, kuuntelee ja katsoo kiinnostuneena silmiin. Nähdyksi tuleminen voi tuntua niin mairittelevalta, että pian sitä huomaakin olevansa – kääk! – ihastunut työkaveriin.

Jos olet ihastunut työkaveriin, tunne voi viestiä jotakin siitä, millaisia asioita kaipaat, tarvitset tai toivot.

Jos olet ihastunut työkaveriin, mutta elät hyvässä parisuhteessa, voit kenties valjastaa ihastuksen tunteen nykyisen suhteesi hyväksi. Kun ymmärrät, millaisia asioita kumppanilta ja parisuhteelta kaipaat, osaat sanoittaa toiveet myös kumppanillesi – ja kenties saat pyykkivuoren takaa jatkossa mairittelevia silmäyksiä.

Ihastuksista ei huudella työpaikan käytävillä

Vaikka olisit ystävystynyt työkavereiden tai esihenkilön kanssa, työkaveriin ihastuminen on asia, joka on parempi jättää kertomatta töissä. Et nimittäin taatusti halua, että ihastuksesi kohde kuulee ihastumisesta puskaradion kautta!

Jos olet ihastunut työkaveriin ja haluat jakaa asian jonkun kanssa, etsi luotettava juttukaveri työyhteisön ulkopuolelta.

Lue myös: Millainen on hyvä työkaveri?

Tunteet ovat eri asia kuin teot

Se, että on ihastunut työkaveriin ei tarkoita, että omassa parisuhteessa olisi jotakin vialla. Työkaveriin ihastuminen ei myöskään itsessään ole uhka nykyiselle parisuhteelle. Työkaveriin ihastuminen voi tuoda arkeen kaivattua jännitystä, eikä sen tarvitse johtaa sen kummempaan – ovathan tunteet aina eri asia kuin teot.

Jos työkaveriin ihastuminen kuitenkin on molemminpuolista ja ohjelmassa on romanssi tai peräti suhde, muutamasta seikasta on paikallaan keskustella yhdessä.

  • On hyvä miettiä, mitä työyhteisö tuumaa pariskunnasta työpaikalla, ja missä määrin on sopivaa näyttää tunteita töissä.
  • Kannattaa pohtia myös, onko tarvetta rajata työasioita pois vapaa-ajan keskusteluista, jotta molemmat saavat palautua riittävästi.
  • Hyvä voi olla pohtia sitäkin, mitä tapahtuu, jos päädytte työskentelemään samaan tiimiin tai jos toinen etenee toisen esihenkilöksi. Voiko suhde työkaverin kanssa silloin toimia vai onko jommankumman aika etsiä itselleen uusi työpaikka?