Työhyvinvointi

Oletko aina työnantajan tavoitettavissa?

Nainen lomalla vastaamassa viesteihin.

Vilkuiletko työviestejä iltaisin ja viikonloppuisin? Lupaudutko sähköpostin lomavastaajassa lukemaan meilejä myös loma-aikoina? Muutamilla teoilla voit varmistaa, ettet palaa vapaa-ajalta, viikonlopunvietosta tai lomalta entistä väsyneempänä.

Sitoutunut työntekijä on hyvä työntekijä, mutta työnantajaan sitoutumisen ei tarvitse tarkoittaa 24/7-liittoa. Työntekijän on oltava työyhteisönsä tavoitettavissa työaikana, mutta vapaa-ajalla päivystysvelvollisuutta ei ole, jollei siitä ole erikseen sovittu.

Aina työ- ja vapaa-ajan erottaminen ei ole helppoa. Joskus työn imu on niin voimakasta, ettei töitä malttaisi päästää käsistään. Joskus ”vapaa-ajalla päivystämisestä” muodostuu talon tapa, jota kukaan organisaatiossa ei huomaa – tai uskalla – kyseenalaistaa. 

Työuupumuksen ehkäisemisen ja palautumisen kannalta ei ole fiksua olla aina tavoitettavissa. Kun vapaa-ajan käyttää muuhun kuin työntekoon, töitä myös jaksaa tehdä tehokkaammin työpäivien aikana.

Yksi näkökulma työ- ja vapaa-ajan erottamiseen löytyy asiakkaan päästä. Millaisen kuvan iltaisin tai viikonloppuisin viestittely antaa organisaation asiakkaille? 

Myöskään potentiaalisia työntekijöitä tällainen tapa toimia tuskin puhuttelee, vaan herättää pikemmin kysymyksiä aliresursoinnista, töiden puutteellisesta organisoinnista ja työntekijöiden jaksamisesta. 

Esihenkilö näyttää mallia hyvässä ja pahassa

Jos töiden tekemisestä vapaa-ajalla on tullut talon tapa, katseet kääntyvät johdon ja esihenkilöiden suuntaan.

Esihenkilöt ovat roolimalleja, joita työntekijät omalla toiminnallaan seuraavat. 

Esihenkilön vastuulla on tehdä selväksi, odotetaanko työntekijöiden lukevan työviestejä iltaisin, viikonloppuisin tai lomilla, ja odotetaanko työntekijöiden myös vastaavan viesteihin työajan ulkopuolella.

Johtajien on tehtävä töitä tavanomaisten työaikojen ulkopuolellakin, mutta heillä on vastuu viestiä henkilöstölle, että samaa ei odoteta henkilöstöltä.

Hiljakkoin otsikoihin nousi Huawein 80-tuntinen työviikko. Yhtiön suomalaisjohtaja ehdotti Suomeen seitsenpäiväistä työviikkoa, kertoi ettei ole itse pitänyt kesälomaa neljään vuoteen ja sanoi, että Yhdysvalloissa ja Kiinassa Huawein huippuosaajat tekevät 80-tuntista työviikkoa. Ehdotuksesta nousi kohu. 

Vieraiden yritysten ulostuloihin on kuitenkin helpompi ottaa kantaa kuin oman organisaation toimintatapoihin, jotka hiertävät. Aina ei ole helppoa vastustaa oman esihenkilön mallia tai tehdä toisin kuin työkaverit, mutta jos esihenkilö lähettelee viestejä työajan ulkopuolella, lähtökohta on, ettei niitä tarvitse lukea eikä niihin vastata, jos ei ole työ- tai päivystysvuorossa.

Vastuu ajankäytöstä on viime kädessä työntekijällä itsellään

Seuraatko talon tapaa ja muiden esimerkkiä vai teetkö niin kuin itsestäsi tuntuu hyvältä?

Voi olla vaikeaa vastustaa tuttuja käytäntöjä, mutta on fakta, että olet ainoa ihminen, jota todella kiinnostaa puolustaa sinun vapaa-aikaasi ja jaksamistasi. 

Jos aina tavoitettavissa oleminen tuntuu kovin tärkeältä, voi olla paikallaan pysähtyä miettimään, miksi tunnet itsesi tärkeäksi vain, jos olet aina saatavilla ja kiireinen.

Jos työ- ja vapaa-ajan erottaminen nykyisessä työpaikassa tuntuu ylitsepääsemättömältä, tutustu avoimiin työpaikkoihimme.

Artikkeli on julkaistu alun perin heinäkuussa 2021.