Työhyvinvointi

Oletko aina tavoitettavissa?

23.7.2015 klo 18:18

Työsähköpostiin vastataan tutkimuksen mukaan aamulla jo kello 7.45 ja viimeinen sähköpostiviesti luetaan iltakahdeksalta.

Työ on muuttunut. Teknologia on muuttanut tapaamme työskennellä. Normaali yhdeksästä viiteen työpäivä ei enää päde, vaan tavoitettavissa ollaan aamusta iltaan. Tutkimuksen mukaan brittiläiset työntekijät työskentelevät pidempään kuin aiemmin. Niin on varmasti myös muissa maissa.

Normaalit 9-17 -päivät ovat muuttuneet monella 8-20 -päiviksi. Älypuhelimet ja tabletit mahdollistavat helpon yhteydenpidon ja sähköpostin lukemisen ajasta ja paikasta riippumatta. Myös viikonloppuisin on helppo tarkistaa sähköpostit vaikkapa sohvan nurkassa.

Jopa neljä tuntia töitä viikonloppuna

Tutkimuksen mukaan tyypillinen työntekijä työskentelee jopa neljä tuntia viikonloppuisin ja kolmasosa työntekijöistä ei vietä lainkaan vapaa-aikaa. Pidemmistä työtunneista huolimatta yli puolet tutkimukseen osallistuneista kertoi silti nauttivansa työstään ja vapaa-ajastaan. Tutkimuksessa havaittiin myös, että keskivertobritti tarkistaa sähköpostinsa ensimmäisen kerran kello 7.45, ja illalla vielä kello 19.50. Kuulostaako tutulta?

Sähköposteja luetaan jopa yöllä

Tutkimuksen mukaan hälyttävintä oli, että joka kymmenes työntekijä herää jopa yöllä tarkistamaan sähköpostejaan ja kaksi kolmasosaa ajattelee sähköposteja heti herättyään. Ihmiset vastaavat herkästi työpuheluihin vapaa-ajallaan. Kyselyyn osallistuneista 50 prosenttia sanoo vastanneensa työpuheluihin lomallaan ja 30 prosenttia kertoi vastanneensa työpuheluun päivällispöydässä.

Tutkimuksen mukaan noin joka viides vastaa työkännykkäänsä ollessaan kuntosalilla tai suihkussa! Kolme prosenttia vastaajista tunnusti vastanneensa työpuheluun jopa hautajaisissa. Onko työmme meille niin tärkeää, että emme osaa erotella työ- ja vapaa-aikaa? Sitä meidän jokaisen on syytä pohtia.

Lähde: Talouselämä