Työuran alussa

Ole reipas!

16.4.2015 klo 11:58

Työmarkkinoilla tarvitaan nyt reippaita, analyyttisiä ja sosiaalisesti lahjakkaita ihmisiä, joilla on hyvä yleissivistys ja värikäs kokemusmaailma, kirjoittaa Aalto-yliopiston tuotantotalouden professori Paul Lillrank.

Työmarkkinat ovat alkaneet muistuttamaan tiimalasia. Keskitason hyvin palkatut elinikäiset teollisuus- ja toimihenkilötyöt ovat vähentyneet. Osan on syönyt automaatio ja itsepalvelu, osa on siirtynyt halpojen tuotantokustannusten maihin. Vientituotteet ovat tavaroita, joita myydään kansainvälisesti kansainvälisillä hinnoilla. Asiakkaat eivät suostu rahoittamaan vieraan maan kartelleja ja suojatyöpaikkoja.

Teollisten työpaikkojen vähenemistä voi syystä surra. Onhan maailmanhistoriallisesti erikoista, että peruskoulun oppimäärä, kaksi tervettä kättä, ripaus maalaisjärkeä, kyky sietää yksitoikkoisuutta ja tehdä niin kuin käsketään on taannut elintason, jota historiallisessa perspektiivissä voi pitää ruhtinaallisena. Teollisuuden tuottavuus ei ole perustunut yksilösuorituksiin, vaan tuotantojärjestelmiin. Siksi hyviä töitä on ollut etupäässä pääomavaltaisilla aloilla.

Tiimalasin alapäässä riittää aikaan ja paikkaan sidottuja töitä. Kiinteistönhuolto ei oikein taivu vientituotteeksi eikä roboteilla vielä pysy rätti kädessä. Ihmiset haluavat edelleenkin käydä kaupoissa, ravintoloissa ja hierojalla. Koska monien palvelujen pahin kilpailija on itsepalvelu, matalan palkan vaihtoehto on ei mikään palkka.

Tiimityötaitoja vaikka nappulaliigasta

Tiimalasin yläpäässä on kysyntää ja kipakkaa kilpailua suorittajista. Luova luokka suunnittelee järjestelmiä ja kehittää sisältöjä. Onnistujat voivat toivoa pääsevänsä globaaliin jakeluun ja saavansa vastaavia korvauksia.

Jos tähän joukkoon haluaa, on hyvä tietää, mitä rekrytoijat hakevat ansioluetteloista. Pitää olla analyyttistä lahjakkuutta, jonka voi osoittaa koulutodistuksilla. Pitää olla sosiaalista lahjakkuutta ja yhteistyökykyä, koska tiimi on yleisin tuotantojärjestelmä. Tätä on vaikeampi osoittaa, mutta jos henkilöhistoriassa lukee, että hakija on lukioaikoinaan toiminut nappulaliigan valmentajana, plussaa tulee. Ennen kaikkea pitää olla reipas ja aloitteellinen.

Teknologiayritykset hakevat ihmisiä, joilla on T:n muotoinen osaamisprofiili. Pitää olla pystyviiva, jokin kapea ala, jolla on tunkeutunut syvälle vaikkapa opinnäytetyötä tehdessä. Pitää olla vaakaviiva, laaja yleissivistys ja kokemusmaailma, jotta osaisi olla asiakkaiden kanssa ja toimia tiimissä.

Paul Lillrank on toiminut teollisuustalouden, erityisesti laadunohjauksen ja palvelutuotannon professorina Aalto-yliopiston Teknillisessä korkeakoulussa vuodesta 1994 alkaen. Lillrank väitteli valtiotieteiden tohtoriksi Helsingin yliopistossa vuonna 1988.