Talous ja raha

Nykynuoren ei tarvitse paiskia töitä 70-vuotiaana

1.11.2016 klo 12:46

Tuorempien eläkelaskelmien mukaan nykynuorten ei tarvitse paiskia töitä enää yli seitsemänkymppisenä.

Eläketurvakeskus päivitti laskelmiaan siitä, minkä ikäisenä eri vuosina syntyneet voivat päästä täysimääräiselle työeläkkeelle. Laskelmissa on otettu huomioon muun muassa Tilastokeskuksen uusin väestöennuste.

Vuonna 2017 voimaan tuleva eläkeuudistus nostaa vanhuuseläkeikää kolmella kuukaudella joka vuosi, kunnes eläkeikä nousee vuonna 1962 syntyneillä 65:een vuoteen. Vuoden 1965 jälkeen syntyneiden eläkeikä nousee elinajanodotteen mukana.

Uusien laskelmien mukaan vuonna 1985 syntynyt pääsee työeläkkeelle 67-vuotiaana, kun aiemmissa laskelmissa hänen oletettiin työskentelevän viisi kuukautta pidempään. Elinaikakerroin vie tällöin eläkkeestä 12 prosenttia. Jos haluaa korvata menetyksen työskentelemällä pidempään, pääsee eläkkeelle vasta 69 vuoden ja 11 kuukauden ikäisenä.

80-luvulla syntyneen työurakka helpottuu kuitenkin huomattavasti aiempiin arvioihin verrattuna. Edellisissä laskelmissa näytti  siltä, että 80-luvulla syntynyt pääsee eläkkeelle vasta 70 vuoden ja neljän kuukauden ikäisenä, jos hän työskentelee niin sanottuun tavoiteikään saakka.

Nykynuorten on kuitenkin turha kuvitella, että heidän eläkkeensä olisivat samalla tasolla kuin heidän vanhempiensa. Keskieläkkeet nousevat vielä muutaman vuoden suhteessa keskipalkkaan, mutta 2020-luvulta eteenpäin eläkkeet kasvavat keskipalkkaa hitaammin.

Keskieläke oli viime vuonna 1613 euroa eli 52,4 prosenttia keskipalkasta, ja vuonna 2045 keskieläke on 2109 euroa eli 46,0 prosenttia keskipalkasta.

Lähde: Eläketurvakeskus