Blogi

Nuori, panosta työhakemuksessasi näihin!

Ensimmäisten "oikeiden" töiden hakeminen on uutta ja osaltaan jännääkin puuhaa: oppeja työnhakuun on ehkä kerätty koulusta, kavereilta ja vanhemmilta. Mutta mihin työnantaja lopulta kiinnittää huomionsa, kun nuori hakee töihin?

Kun kyse on kesätyönhakijasta ja tai nuoresta, joka hakee työharjoitteluun tai osa-aikaista työtä opintojen loppusuoralla, työnantaja luonnollisesti suhtautuu hakijaan hiukan eri tavalla kuin kokeneeseen aikuiseen, joka hakee vakituista työtä. Nuorella on luonnollisesti huomattavasti vähemmän työkokemusta – jos yhtään – joten meriitit eivät välttämättä paina vaakakupissa niinkään paljon kuin esimerkiksi asenne tai ensivaikutelma.

Ensivaikutelma syntyy pienistä asioista

Ensivaikutelma syntyy jo hakemuskirjeessä tai ensimmäisessä kontaktissa työnantajaan. Jos soitat kysyäksesi tarkemmin tehtävästä, kannattaa puheluun valmistautua: älä kysy asioita, jotka selviävät selkeästi työpaikkailmoituksesta, vaan mieti kunnolla, mitä haluat tietää. Saattaa kuulostaa tyhmältä ja itsestään selvältä, mutta soita puhelu rauhallisella hetkellä ilman häiriötekijöitä, tee muistiinpanoja tarvittaessa ja hymyile puhuessasi – se kuuluu langan toiseen päähän asti.

Toinen asia, johon työnantaja kiinnittää huomiota, on hakemuskirjeen teksti: tarkista vaikka kaverin kanssa, että kirjeesi ei vilise kirjoitusvirheitä, vaan kieli on sujuvaa ja mahdollisimman virheetöntä. Vaikka rekrytoija ei olisikaan kieliopin mestari, selkeät virheet antavat helposti huolimattoman kuvan.

Hyvä asenne kantaa pitkälle

Asenne näkyy kauas sekin, ja asennettasi voit tuoda esiin niin hakemuskirjeessä kuin työhaastattelussakin. Mieti, miksi työ kiinnostaa sinua, mitä lisäarvoa voit yritykselle osaamisellasi ja asenteellasi tarjota ja kerro nämä selkeästi työnantajalle. Se, ettei sinulla ole juuri haetun alan tai tehtävän aiempaa kokemusta, voi kompensoitua hyvällä asenteella sillä harva työnantaja odottaa nuorelta alan ammattitaitoa. Sen sijaan halu oppia uutta ja into kehittyä merkitsee usein enemmän.

Halu oppia ja kantaa vastuuta kiinnostaa

Asenteen ja hyvän ensivaikutelman luomisen lisäksi työnantajaa todennäköisesti kiinnostaa nuoren halu oppia uutta, kehittyä ja kantaa vastuuta. Kerro työhakemuksessasi opiskeluprojekteista tai vastuista, joita sinulla on ollut vaikkapa harrastuksissa: oletko valmentanut, vetänyt kerhoa tai muuten ollut aktiivinen harrastustoiminnassa tai opiskeluaikanasi? Kuvaile, mitä vastuu on pitänyt sisällään, mitä olet siitä oppinut ja mikä tehtävässä innosti.

Proaktiivinen asenne kantaa myös myöhemmin pitkälle, eli kun olet saanut työn ja pääset hommiin käsiksi, muista olla oma-aloitteinen ja aktiivinen - kuka tietää, minne asti hyvä asenne kantaa.