Työllisyysnäkymät

Nuoret ja työnantajat kohtasivat

8.2.2016 klo 11:07

Avaa silmät osaamiselle! -tapahtuma järjestettiin 4.2. Sanomatalon mediatorilla osana Vastuullinen kesäduuni 2016 -kampanjan VKD16 Pop Up -kiertuetta.

Tapahtumassa oli tarjolla kesätyöpaikkoja ja vinkkejä kesätyönhakuun. Tapahtuma oli menestys! Tapahtuman teemana olivat nuoret, joiden on muita vaikeampi saada kesätyöpaikkaa, kuten vammaiset ja maahanmuuttajataustaiset nuoret. Tapahtuma loi myönteistä tunnelmaa erityisyhmien kesätyönhakuun ja tarjosi oivallisen verkostoitumisen mahdollisuuden. Tärkeintä on, että mahdollisimman moni saisi kesätyöpaikan.

Tapahtumaständeiltä sai myös työkaluja kesätyönhaun tueksi. Vinkkejä videohaastattelun, CV:n ja työhakemuksen tekemiseen.

Työnantajat hereille!

Tapahtuman tarkoituksena oli herätellä työnantajia miettimään kesätyönhakijoita laajemmasta näkökulmasta. Mielenkiintoiset paneelikeskustelut ja puheenvuorpt keräsivät laajan kuulijajoukon.

Keskusteluissa ja puheenvuoroissa kannustettiin kesätyönhakijaa ottamaan vastaan ns, kaikki mahdolliset työpaikat, sillä kesätöissä oppii aina! Ihmiset ovat työnhaussakin yhdenvertaisia eikä vamma tai alkuperä saa ollaa esteenä palkkaamiselle, kunhan muut edellytykset työtehtävässä selviytymiselle täyttyvät.

On edelleen yleinen stereotypia, että vammaisen palkkaaminen tulee työnantajalle kalliiksi. Se ei pidä useinkaan paikkaansa, ja työnantaja voi saada tukea mahdollisiin kohtuullisiin mukautuksiin, jos niitä työpaikalla tarvitaan.

Hyvät tyypit pärjäävät?

Työnhaussa pärjäävät usein sosiaaliset ja sanavalmiit “hyvät tyypit”, joille on jo kertynyt työkokemusta. Silti suuri joukko hyviä tyyppejä jää vaille työtä. Hakijoiden joukossa on iso joukko nuoria, jotka eivät pääse helposti näyttämään taitojaan. Esimerkiksi vammaisilla nuorilla ja maahanmuuttajilla on monipuolista osaamista ja erilaisia näkökulmia, jotka tulisi ottaa käyttöön työpaikoilla.

Tapahtuman puheenvuoroissa nuoret kertoivat kokemuksistaan työnhaussa. Moni vammainen ja maahanmuuttaja on kokenut epäreilua kohtelua. Pyörätuolia ja avustajaa on ihmetelty ja työmahdollisuuksia ei ole tarjottu.

Onneksi tapahtumassa kuultiin myös myönteisiä kokemuksia. Linnanmäki on palkannut vammaisia kesätöihin ja heillä on siitä hyviä kokemuksia. Pyörätuolin kanssa työskentely ei kuitenkaan Linnanmäelläkään onnistu. Myös Varusteleka on avoin erilaisille työnhakijoille. Heillä jokainen saa näyttää osaamisensa ns. kokeilujakson aikana, jonka jälkeen päätetään jatkuuko työsuhde. Sama koskee kaikkia uusia työntekijöitä.

K-Citymarket Itäkeskuksessa työskentelee tällä hetkellä runsaasti eri kansallisuuksien edustajia. Kauppiaan mukaan kahvihuoneessa voi kuulla päivittäin jopa 14 kieltä!

Avoimuus on siis lisääntymässä, ja hyvä niin.

Tapahtumassa olivat mukana: Castrén & Snellmann, K-Citymarket Itäkeskus, Linnanmäki, Espoon kaupunki, Varusteleka, Harrix, Recruitby.net, SOL Palvelut Oy, Helsingin kaupunki, Lammervo & Torikka Oy, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Elo, Destia Oy, Uudenmaan TE-toimisto, Helsingin Ohjaamo, Espoon Ohjaamo, Vastuullinen kesäduuni 2016 -kampanja (VKD 16), Vammaisten ja nuorten tukisäätiö Vamlas, FIBS, Oikotie Työpaikat ja Plan.