Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Blogi

Nousukauden optimismi näkyy nuorten kesätyöodotuksissa     

12.6.2018 klo 6:34

Tänä kesänä nuorille on tarjolla enemmän kesätyöpaikkoja kuin pitkään aikaan. Tämä näkyy myös nuorten optimistisessa suhtautumisessa kesätöiden saamiseen. Samaan aikaan valtaosa nuorista kuitenkin kokee kesätyön löytämisen vähintäänkin haastavaksi.

 Apua ei selvästikään ole riittävästi saatavilla tai sitä ei osata hakea. Pelastakaa Lapset ja Oikotie ovat yhdistäneet voimansa nuorten kesätyönhaun sujuvoittamiseksi.

Vain murto-osa nuorista erittäin pessimistisiä

Pelastakaa Lasten ja Oikotien kesätyökyselyyn vastasi yli 750 (N=776) vuosina 1993-2003 syntynyttä nuorta. Näistä enemmistö (61 %) piti kesätöiden löytämistä tänä vuonna todennäköisenä. 39 % vastaajista puolestaan näki kesätöiden saamisen epätodennäköisenä.

Nuorista vain viisi prosenttia arvioi kesätyöllistymismahdollisuutensa täysin epätodennäköiseksi. Neljä prosenttia arvioi mahdollisuuden löytää kesätyö äärimmäisen todennäköiseksi. Vuonna 2000 syntyneet nuoret suhtautuivat kaikkein pessimistisimmin mahdollisuuksiinsa työllistyä kesätöihin tänä vuonna. Kaikkein optimistisimmin kesätyön saamisen mahdollisuuksiin suhtautuivat vuosina 1993 ja 1994 syntyneet nuoret.
 
Optimismista huolimatta kesätyön löytäminen koetaan haastavaksi

Kyselyssä selvitettiin myös nuorten kokemuksia kesätöiden löytämisestä. Vastaajista enemmistö (58 %) koki kesätöiden löytämisen olevan melko haastavaa, kun taas 25 % arvioi sen erittäin haastavaksi. Melko helppona kesätöiden löytämistä piti vain 16 % ja erittäin helppona yksi prosentti.

Vuonna 1996 syntyneet kokivat kesätöiden löytämisen kaikkein vaikeimmaksi – näistä 94 % mukaan kesätöiden löytäminen oli haastavaa. Vuonna 2003 syntyneet puolestaan kokivat kesätyön löytämisen kaikkein helpoimmaksi. Näistä 21 % arvioi kesätyön löytämisen olevan helppoa.

Apua tarvitaan enemmän – Suunta-palvelu auttaa

Tarvitsevatko nuoret apua kesätöiden saamisessa? Kyselyn mukaan näin todellakin on: vain 16 % nuorista kertoi pärjäävänsä kesätyön haussa ilman apua. 26 % vastanneista oli hakenut apua, mutta heistä noin neljännes ei sitä kuitenkaan saanut. Selvä enemmistä nuorista jotka eivät olleet hakeneet apua, 58 % kaikista vastanneista, arvelisi siitä olevan hyötyä.

Kaikkein tärkeimpänä asiana kesätyössä nuoret pitävät oman rahan tienaamista. Lähes yhtä tärkeäksi mainittiin kesätyöstä karttuva työkokemus. Myös perspektiivin saaminen omiin uravalintoihin tuli esille vastauksissa.

Asiantuntija iloitsee nuorten luottavaisesta asenteesta

Pelastakaa Lasten erityisasiantuntija Antti Järventaus on hyvillään nuorten positiivisesta asenteesta kesätöiden saamiseen. Tuloksissa näkyy nuorten luottamus tulevan kesän mahdollisuuksiin. Taustalla on varmastikin noususuhdanteen siivittämää optimismia, mutta erityisen hienoa on, että nuoret uskovat mahdollisuuksiinsa siitä huolimatta, että kesätöiden löytäminen yleisesti ottaen koetaan haastavaksi.

Järventaus muistuttaa, että kesätyöt ovat nuorelle tärkeä askel kohti työelämää. Suomessa on kansainvälisestikin arvioiden poikkeuksellisen hieno kesätyöinstituutio. Monissa maissa koulun penkiltä mennään kylmiltään työelämään, ja työnantaja maksaa oppirahat.

Apua kesätyönhakuun

Pelastakaa Lasten Suunta-palvelu auttaa nuoria työnhakuun ja opintoihin liittyvissä kysymyksissä. Chat-pohjainen palvelu on auki sunnuntaista torstaihin klo 18-21. Voit myös jättää yhteydenottopyynnön 24/7-lomakkeella, jolloin sinulle vastataan mahdollisimman pian.

Oikotie ja Pelastakaa Lapset ovat mukana myös valtakunnallisessa Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa, Oikotie kampanjan pääyhteistyökumppanina ja Pelastakaa Lapset asiantuntijakumppanin roolissa.

Suunta-yhteydenottolomake palvelee kesätöihin, opintoihin ja työelämään liittyvissä asioissa läpi kesän. Suunta-chat siirtyy kesätauolle 22.6 ja palvelee jälleen 19.8 alkaen.

Lue lisää: www.suuntapalvelu.fi