Blogi

Niin makaa kuin petaa, paitsi rekrytoinnissa

11.4.2016 klo 11:17

Rekrytointia verrataan usein seurusteluun ja parisuhteeseen, ja monet deittailun lainalaisuudet pätevätkin lähes suoraan rekrytointiin. Mutta eivät kaikki.

Vaikka rekrytointi usein muistuttaakin suorastaan soidinmenoja, eivät kaikki siinä käytetyt keinot istu perinteiseen näkemykseen parisuhteesta tai ole soveliaita seurustelusuhteissa. Kuten nämä.

1. Toisten kuormasta syöminen on ihan ok

Toisin kuin parisuhteissa, rekrytoinnissa ei juurikaan saa pahaa silmää saati ikävää mainetta siitä, että lähtee kalastelemaan seuraavaa kumppania toisten vesiltä. Headhuntinghan itse asiassa perustuu nimenomaan tähän: potentiaalisia kandidaatteja etsitään muista yrityksistä surutta miettimättä, onko toisen kumppanin vikittely omiin leipiin soveliasta vai ei. Mutta aivan kuten parisuhteissakin, jokainen lähtijä tekee itse päätöksen lähteä – ehkä vanha ei ollutkaan tarpeeksi houkutteleva?

2. Uuden kumppanin etsiminen kannattaa aloittaa vielä kun vanha on maisemissa

Ideaalitilanne rekrytoinnissa usein olisi nimenomaan se, että vanha työntekijä olisi vielä maisemissa kun uusi aloittaa. Tällöin perehdytys saadaan hoitumaan saumattomasti eikä uusi tekijä aloita niin sanotusti tyhjän päältä – kuten esimerkiksi vanhempainvapaan ollessa kyseessä. Sanomattakin lienee selvää, ettei tämä ole ehkä se miellyttävin saati korrektein tapa toimia parisuhteessa.

3. Välillä kannattaa käydä vieraissa

Aina parhaaseen lopputulokseen ei vaan pääse nykykumppanin kanssa, vaan on parempi hakea apua ulkopuolelta. Konsulttien apuun ei syyttä suotta turvauduta liiketoiminnassa ylipäätään saati rekrytoinnissa: toisinaan yritykselle vieras ihminen näkee metsän puilta ja osoittaa oikealle polulle eksymisen hetkellä, mikä voi olla yllättävänkin arvokasta. Rekrytoinnissa on ihan hyväkin olla muutama kumppani apuna, jolloin munat eivät jää yhteen koriin makaamaan.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina