Blogi

Neljä taitoa

Blogi

Kuuntelin ihaillen tyttäreni kertomusta koulupäivän tapahtumista. Keskustelimme pitkään heidän uskontotunnilla aloittamastaan aiheesta. Elämänvalinnat ja varsinkin se, miten meihin vaikutetaan eri tavoilla, sai kolmetoistavuotiaankin ajatusprosessin päälle. Kiittelin tuoretta opettajaa ja ehkä jo muuttunuttakin opetusmetodia loistavasta suunnasta.

Keskustelin tyttäreni kanssa myynnistä, kuin kenen tahansa asiakkaani kanssa. Kyllä, uskonnon tunnilla aihetta oli lähestytty myynnin kautta. Kuinka meihin vaikutetaan eri tavoilla mainonnasta alkaen. Hypin paikallani, kuinka nerokasta. Tulevilla sukupolvilla on sittenkin toivoa.

Meillä kasvaa sukupolvia, joita vastavalmistuneet uudet opettajat opettavat aivan uusilla lähestymiskulmilla. Oman tyttäreni opettaja ainakin haastaa heidän ajatteluaan koko ajan.

Nuorilla on pullat jo paremmin uunissa, mutta mitä meidän aikuisten pitäisi vielä tehdä?

Listasin neljä sellaista taitoa, joita meidän jokaisen pitäisi jatkuvasti kehittää.

1. Esiintymistaidot

Maailma on muuttunut ja sen mukana miltei jokaisen alan työnkuvatkin. Jos ennen sait rauhassa tehtaan linjalla painaa maksalaatikon kansia kiinni tai hiljaa omassa toimistossa tehdä kirjanpitoa, saatat tänä päivänä löytää itsesi myyntikäynniltä tai kertomassa toiminnastanne messuilla. Jokaisen aikuisen pitäisi tarkistaa omat esiintymistaidot. Vaikka sitten sen takia, että oman lapsen häissä kehtaa pitää sen puheen.

2. Kuuntelutaidot

Vanha viisaus kertoo korvia olevan kaksi kappaletta, suuta vain yhden ja siksi niitä pitäisi käyttää samassa suhteessa. Oletpa töissä tai kotona, pitäisi osata pysähtyä kuuntelemaan. Ottaa viesti aidosti vastaan, analysoida ja vastata sitten.n Aivan liian usein kun tuppaamme muka kuuntelemaan, vaikka samalla jo vastaamme. Vastaamme, vaikka emme ole vielä ehtineet edes miettimään mitä toinen todella sanoi.

3. Myyntitaidot

Myynti ei ole astrofysiikkaa eikä se ole vain joidenkin synnynnäinen lahja. Myynti on kahden ihmisen kohtaamista, jossa toisella on tarve ja toisella ratkaisu. Se on keskustelua, analyysia ja toisen ongelmien ratkaisua. Tätä taitoa tarvitaan, vaikka tittelisi ei olisikaan ”myyjä” tai ”myyntipäällikkö”. Omia ideoita ja ajatuksia pitää myydä jatkuvasti: parisuhteessa, lastenkasvatuksessa, työyhteisössä tai harrastuksissa. Asioiden eteenpäin vieminen on jatkuvaa myyntiä. Työnhaku on itseasiassa puhdas myyntitilanne. Työnhakija on tuote ja myyjä, rekrytoija asiakas. Tunnettuahan on, että asiakas ei osta, jos ei koe saavansa rahoillensa vastinetta.

4. Epäonnistumisen taidot

Meidän jokaisen pitäisi rohkeasti osata ja uskaltaa epäonnistua. Usein menemme liikaa vain siellä mukavuusalueella, koska se on turvallisinta. Riskejä kartetaan, koska pelätään sen vievän sivuraiteille. Kokeile ja epäonnistu rohkeasti. Jos se ei vie henkeä, kaikki on hyvin. Oletpahan yhden kokemuksen rikkaampi.

Kirjoittaja Pasi Rautio on myyntikuiskaaja, markkinoinnin apumies ja yrittäjyysvalmentaja.

Lisää Pasin ajatuksia löydät osoitteesta

www.pasirautio.fi