Työhyvinvointi

Nauti kesästä töissä

30.6.2014 klo 12:17

Teetkö töitä, kun muut lomailevat? Älä huoli. Näillä vinkeillä tunnet itsesi lomalaiseksi myös työpaikalla.

Herää aikaisin

Nipistä yöunistasi muutaman kerran viikossa heräämällä tunnin tavallista aikaisemmin. Kipaise lenkille tai aamu-uinnille ja nautiskele aamuauringosta ja raikkaasta ilmasta. Pyöräile töihin pidempää reittiä ja pysähdy aamiaiselle ulkokahvilaan. Miellyttävän aamun ansiosta työpäivä alkaa tavallista energisempänä.

Pukeudu kesään

Koostuuko työpukeutumisesi mustan ja harmaan vivahteista? Kesällä väreillä voi ilotella enemmän. Kirkkaat värit näyttävät hyvältä ruskettuneella iholla, joten anna itsesi hehkua ja herättää hyvää mieltä kollegoissasi.

Löydä hyvä flow

Kun puoli Suomea on lomalla, puhelimet soivat vähemmän eikä joku ole koko ajan vetämässä hihasta. Hyödynnä työpaikan rauha uppoutumalla työhösi vaikka keskeytyksiä. Käytä luppoaika lukemalla alasi kirjallisuutta tai tarttumalla hommiin, joihin ei koskaan ole aikaa.

Huh hellettä

Jos töissä on kuuma, suosi ilmavaa vaatetusta ja muista juoda tarpeeksi vettä. Kunnon helleaallon iskiessä paras ensiapu löytyy tehokkaasta pöytätuulettimesta. Tietokoneet ja muut sähkölaitteet tuottavat lämpöä, joten niitä ei kannata pitää päällä turhaan.

Tee lounastunnista elämys

Unohda tuttu työpaikkaruokala ja suuntaa torilounaalle. Myös evääksi pakkaamasi eilisen illallisen rippeet muuttuvat vaivatta viiden tähden ateriaksi kun nautit ne puistossa lintujen laulua kuunnellen.

Siirrä työpiste terassille

Jos työsi hoituu läppärillä, suosi etätyötä ja siirrä työpisteesi rantalaiturille tai lähikahvilan terassille. Auringonvarjon alla ideointi voittaa toimistoympäristön 6–0 ja tekee myös rutiinihommista miellyttävämpiä.

Pidä palaverit puistossa

Houkuttele kollegasi neukkarista ulkoilmaan. Puhelinpalaveri tai muutaman hengen neuvottelu onnistuu hyvin kävellen ja puistossa lehtiö käy fläppitaulusta. Raittiissa ulkoilmassa syntyy myös parempia ideoita.

Vaihda kahvitunti jäätelöön

Katkaise iltapäivä happihyppelyllä. Sen sijaan että hakisit kuudennen kupin kahvia, suuntaa läheiselle jäätelökioskille tai jaloittele lauleskellen korttelin ympäri.

Tutustu uusiin kollegoihin

Ihmisillä on tapana fakkiintua rutiineihinsa, mutta kesällä kaikki ovat tavallista rennompia. Käytä tilaisuutesi tutustua kollegaasi, jonka kanssa kuvittelet jakavasi vähiten yhteistä tai jonka kanssa keskustelu tuntuu väkinäiseltä. Riko jää kevyellä kesäläpällä. Ehkä löydät toisen kesäihmisen.

Pakkaa retkikassi mukaan

Säilytä vaihtovaatteita ja rantakassia työpaikallasi, jotta voit vaihtaa vapaalle heti työpäivän päätyttyä. Suuntaa rannalle tai piknikille. Innostu alueesi kesätapahtumista ja nähtävyyksistä. Kulje hitaasti ja katsele kotikaupunkiasi turistin silmin. Elämyksiä voi löytää myös läheltä.

Perusta työpaikalle urheilujoukkue

Ehdota esimiehellesi oman urheilujoukkueen perustamista. Joukkuelajit lujittavat yhteishenkeä ja auttavat tutustumisessa. Järjestä treenit kerran viikossa ja jos innostusta riittää, ilmoita joukkueenne mukaan puolen vuoden päästä pidettävään yritysturnaukseen. Kysele valmentajaa yrityksestänne, usein työyhteisöstä löytyy harrastajia laidasta laitaan.

Hyödynnä vapaat tehokkaasti

Jos käytössäsi on ylimääräisiä vapaapäiviä, taktikoi ja jaksota lomasi täysien päivien sijaan puolikkaisiin. Jos lähdet töistä puoli kahdelta, vältät ruuhkat ja ehdit mökille muita aiemmin.Kun kokonaisen vapaapäivän sijoittaa perjantaille tai maanantaille, on koossa jo miniloma Euroopassa.